A KEDVENCEK KÖZÜL – HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

A KEDVENCEK KÖZÜL – HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA

FEDERICO FELLINI: JÚLIA ÉS A SZELLEMEK


Júlia és a szellemek /Giulietta degli spiriti/ – rendező: Federico Fellini, író: Federico Fellini, Tullio Pinelli, forgatókönyvíró: Federico Fellini, Tullio Pinelli, Ennio Flaiano, Brunello Rondi, zeneszerző: Nino Rota, operatőr: Gianni Di Venanzo, jelmeztervező: Piero Gherardi, producer: Angelo Rizzoli, látványtervező: Piero Gherardi, vágó: Ruggero Mastroianni, szereplők: Júlia – Giulietta Masina, Suzy – Sandra Milo, Giorgio, Júlia férje – Mario Pisu, Valentina – Valentina Cortese, Júlia anyja – Caterina Boratto
“Azért kell a nőről beszélnünk, hogy megszabadítsuk attól a hamis képtől, melyet a férfi alkotott magának róla, hogy megadjuk neki a lehetőséget az intellektuális fejlődésre. Ahhoz, hogy a férfi szabad maradjon, szabad nőre van szüksége…”nyilatkozta Fellini a nőkről általában. E megállapítás csak némiképpen vonatkozik Júliára, a film főszereplőjére, aki valóban naiv hittel imádja férjét, de csak addig, míg rá nem jön, hogy az hazudik neki. Miközben keresi a kiutat az életét körülvevő művilágból, az elromlott házasságából, mindvégig képes megőrizni belső értékrendjét. Folyamatosan ébred öntudatra, és a film végére szinkronba kerül önmagával. Elhagyja hűtlen férjét és tudja már, hogy mit kezdjen az életével.


A filmklubot vezeti: Harmat György filmkritikus

Harmat György filmkritikus, filmesztéta. Már bölcsészkari szakdolgozatát is filmről írta (Bergman: Szenvedély). Volt a Magyar Televízió film- és programszerkesztője. 1998-99-ben a Magyar Hírlap filmkritikusa. Szerkesztett, lektorált filmtárgyú könyveket. Színházról is ír. Legjelentősebb publikációs fóruma a Filmvilág (A realizmus csele, Előítélet a börünk alatt – Pasolini, Kizökkentek az időből – Maár Gyula, Ha a szellem szabad stb.), a Filmkultúra (Az erdő mégsem háza a harmóniának – Kézdi-Kovács Zsolt, Ha az élet színjáték – Fassbinder, Ferreri mester meséi, Hópehely, tollpihe, élet és halál – Steve McQueen: Éhség stb.) és a Librarius online kulturális magazin (Robert Wilson ereje stb.). Tanulmánya jelent meg (Godard: hogyan rombol és épít?) a JLG/JLG – Jean-Luc Godard dicsérete, avagy a filmművészet önfelszámolása című kötetben.
További vetítések:
Május 20.: Blake Edwards: Estély habfürdővel (1968)
Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő: Votisky László)

2016 április 22

Részletek

Dátum: 2016. 04. 22.
Időpont: 18:00 - 20:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: