BESZÉLGETÉSEK IRODALOMRÓL ÉS MÁS EMBERI LOMOKRÓL

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

BESZÉLGETÉSEK IRODALOMRÓL ÉS MÁS EMBERI LOMOKRÓL

POZSONY ÉS ÚJVIDÉK KÖZÖTT

– vendégeink: GRENDEL LAJOS és VÉGEL LÁSZLÓ –

Grendel Lajos Kossuth- és József Attila-díjas író, a Kalligram Kiadó egyik alapítója, egyetemi tanár, a szlovákiai magyar irodalom egyik legjelentősebb képviselője. Léván született, 1973-ban a pozsonyi Komenský Egyetemen magyar-angol szakon diplomázott. Egyetemistaként a József Attila Ifjúsági Klub estjeit látogatta, első írása is a klub később betiltott lapjában, a Hangban jelent meg. Írói pályája a nyolcvanas évek elejétől felfelé ívelt, regényeivel (Éleslövészet, Galeri, Áttételek) új fejezetet nyitott a szlovákiai magyar irodalomban.

„Olyan szerző ő a mai irodalomban, mint amilyen hajdanában, száz évvel ezelőtt Mikszáth Kálmán lehetett, akiről és akinek írásairól persze rögtön lehetett tudni, hogy milyen helyi meghatározottságúak (azaz hogy a szlovák-magyar együttélés területéről és történetéből származnak), de kinek irodalma eleve azt célozta meg, s azt is találta el, hogy a regionális területen kívüli minden érdeklődőnek, aki a modern irodalmiságban érdekeltnek is érzi magát, jelentőségteljes és élvezhető műveket produkáljon.” – írja Grendelről Margócsy István.

Végel László író, újságíró, szerkesztő, a vajdasági magyar irodalom egyik legjelentősebb képviselője. 1941-ben született Szenttamáson, az akkori Jugoszláviában. Az Újvidéki, majd a Belgrádi Egyetem elvégzése után vajdasági lapoknál dolgozott, 1980-tól az Újvidéki Televízió dramaturgja, majd irodavezetője, 2002-től szabadfoglalkozású író. Regényei mellett számos esszé- és elbeszéléskötetét adták ki, drámáit több színház bemutatta. 2001-ben az Év könyve elismerést vehette át az Exterritórium című regényéért, mely 1999-ben, a NATO-bombázások alatt született Újvidéken. 2009-ben kapott Kossuth-díjat.

Műveiben gyakran foglalkozik a mellőzöttek sorsával, a kettős vagy többes identitás fontos szerepével. Irodalmi munkásságában, ezen belül szépprózai műveiben, művészi esszéiben, esszéregényeiben és naplóiban a kisebbségi vajdasági lét megragadó, epikus felidézését egyesíti a politikai gondolkodó elmélyült és szenvedélyes érvelésével.

Végel László honlapja: http://vegel.org/?lang=hu

Beszélgetőtárs és az est háziasszonya: Bán Magda

Belépődíj: 300 Ft (amely a büfében elfogyasztható)

2009 október 09

Részletek

Dátum: 2009. 10. 09.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: