BRESSON FILMKLUB

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

BRESSON FILMKLUB

Az ötéves Szerzői Filmklub 2011-2012-ben bemutatja:
ROBERT BRESSON: EGY SZELÍD ASSZONY

– meghívott előadó: Sárosi Attila filmesztéta –

Bresson

A Francia Új Hullám Kiadó tavaly szeptemberben megjelentetett könyvéhez (Paul Schrader: A transzcendentális stílus a filmben – Ozu/Bresson/Dreyer; Szerzőifilmes Könyvtár 2. kötet) kapcsolódóan a Szerzői Filmklub szervezésében a nagysikerű Ozu-sorozatot folytatva újabb filmvetítés-sorozatot szervez 2012. tavaszán a budai Nyitott Műhelyben: “A transzcendentális stílus a filmben: Robert Bresson” címmel.
A filmvetítések előtt rövid bevezető, majd a film után beszélgetésre lesz lehetőség. Sőt, azok számára, aki a témával még otthon is foglalkozni szeretnének a Francia Új Hullám Kiadó jóvoltából a helyszínen kedvezményesen lesz megvásárolható a sorozathoz kapcsolódó, magyar nyelven először megjelent 1972-es Paul Schrader kötet a transzcendentális filmstílusról.

Egy szelíd asszony (Une femme douce) – színes, feliratos, francia filmdráma, 90 perc, 1969, rendező: Robert Bresson, író: Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij, forgatókönyvíró: Robert Bresson, zeneszerző: Jean Wiener, operatőr: Ghislain Cloquet, vágó: Raymond Lamy, szereplők: Dominique Sanda (a feleség), Guy Frangin (a férj), Jane Lobre (Anna), Claude Ollier (az orvos)

A mai Párizsban egy szegény diáklány anyagi érdekből feleségül megy egy gazdag zálogház-tulajdonoshoz. A férfi féltékeny, gyanakvó, leskelődő. Az asszony boldogtalanul vergődik a házasságban, s azt tervezgeti, hogyan ölje meg férjét. De beteg lesz és kibékülnek. “Boldog vagyok” – mondja az asszony, mielőtt öngyilkos lesz. Az emberi kapcsolatok mély pokla és minden ellentmondása tárul elénk itt: miközben agresszív, gyilkos indulatok fűtik a hősöket, a megszokott, konszolidált, kulturált polgári világ mindennapjait élik és viselkedésük is szelíd, udvarias. Az élete első filmszerepét játszó Dominique Sanda, a későbbi világsztár itt még amatőr kezdő: szinte ijesztően szép arca sokat elárul a hősnő iszonyú vívódásairól.

Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik!)

2012 május 04

Részletek

Dátum: 2012. 05. 04.
Időpont: 18:00 - 20:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: