DOKTORANDUSZOK II. // VAN-E LELKE A PÉNZNEK?

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

DOKTORANDUSZOK II. // VAN-E LELKE A PÉNZNEK?

Doktoranduszok Országos Szövetsége Irodalomtudományi Osztály eseménye

SZABÓ LŐRINC
TÁRLAT: A SÁTÁN MŰREMEKEI
– Szabó Lőrinc és a tőke körforgása –

Közösségben gondolkodunk. Szeretnénk országszerte kapcsolódási lehetőséget teremteni elsősorban a hasonló érdeklődésű doktoranduszok számára, de a műhely alkalmai bárki számára nyitottak, mindenkit szeretettel várunk! A következő alkalommal Szabó Lőrinc egy szövegét vizsgáljuk meg közelebbről: https://konyvtar.dia.hu/…/szabol00339/szabol00339.html
Ehhez hamarosan csatolunk még olyan szakirodalmat is, amely kiegészítésül szolgálhat az érdeklődők számára.
És hogy mi is ez a műhely?
A műhelymunka célja, hogy az egyéni kutatómunkán túl is lehetőséget teremtsen a fejlődésre, a látókör szélesítésére, illetve egy termékeny közösség kiépülésére, mely a további együttműködés lehetőségét is megteremti.
Témaválasztásunk szándékosan provokatív. Arra kívánunk rákérdezni, miként határozza meg kultúránkat a (késő)kapitalizmus termelési és fogyasztási logikája. Célunk a kritikai gondolkodás megalapozása. Kérdésfeltevésünk ideológiakritikus: saját gondolkodásunk alapjainak történelmi-társadalmi meghatározottságait kell bírálat alá vonnunk. Nem előregyártott válaszokat keresünk, inkább a kérdésfeltevés új módjaira szeretnénk rátalálni. Ezért választottunk olyan gondolkodókat, akik segíthetnek bennünket abban, hogy új kérdéseket tegyünk föl.
Bízunk benne, hogy a műhelyünkben felmerülő szempontok nemcsak a „kulturális kapitalizmus” logikájának megértéséhez visznek közelebb minket, de később konkrét szövegelemzésekben, valamint az irodalomtudomány pozíciójának újragondolásában is felhasználhatjuk őket.
A műhely 2 hetente kerül megrendezésre.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
Pintér Dóra – B. Kiss Mátyás
A belépés díjtalan.

 

2022 július 27

Részletek

Dátum: 2022. 07. 27.
Időpont: 18:00 - 21:30