DZSEMBORI /Rutkai Bori kulináris filmklubja/

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

DZSEMBORI /Rutkai Bori kulináris filmklubja/

BORI bemutatja KELETI MÁRTON: A TIZEDES MEG A TÖBBIEK című filmjét

 

 

A vacsorát Duke Ellington Cote d’Azur-i koncertjeiből készült zenés DVD-re fogyaszthatjuk, ami egy pestos-olivás-tojásos fussili lesz. (További szereplők: Ella Fitzgerald, Joan Miro)

 

 

Szabó Gyula, Sinkovits, Darvas és Pálos György a spájzajtóban…

 

A tizedes meg a többiek – fekete-fehér, magyar vígjáték, 101 perc, 1965, rendező: Keleti Márton, forgatókönyvíró: Dobozi Imre, zeneszerző: Sárközy István, operatőr: Pásztor István, díszlettervező: Duba László, jelmeztervező: Katona Piroska, vágó: Morell Mihály, szereplők: Sinkovits Imre (Molnár Ferenc tizedes), Darvas Iván (Gálfy Eduárd zászlós), Major Tamás (Albert), Márkus László (német tiszt), Ungváry László (Barkányi hadnagy), Cs. Németh Lajos (Grisa), Kozák László (Gáspár Imre), Szabó Gyula (Fekete Károly), Pálos György (Szijártó István)

A II. világháború utolsó heteiben Molnár tizedes a zászlóalj gránátokba rejtett zsoldjával a maga részéről befejezettnek nyilvánítja a háborút. Egy, a pikírt inasra, Albertra bízott kastélyban talál menedéket, ahol már több sorstársa bujkál. Itt átveszi a parancsnokságot és kiosztja a feladatokat mindenkinek, a különféle lehetőségeket számbavéve. Ha kell, honvédek és átveszik a nyilasok által elfogott Szíjjártó munkaszolgálatost, ha kell szovjet katonát mentenek meg. Életveszélyes kalandok, bámulatos helyzetek, hiába kerülik a németeket és a szovjeteket is. Egy nyilas csapat végül leleplezi őket. Felveszik a harcot a nyilasokkal, de menekülés közben szovjet hadifogságba kerülnek. A táborban partizán csapatot szerveznek, de Molnár tizedes inkább hazafelé veszi az irányt. Persze végül ő is visszafordul és a többiek után indul.

A film egyike a legsikeresebb magyar vígjátékoknak. A tizedes és társai a II. világháborúban egy olyan helyen próbálják meg túlélni a vészterhes időket, ahol az oroszok már a spájzban vannak, míg a németek az ebédlőben ütnek tanyát. Molnár tizedes, az ügyeskedő kisember, Albert a hibátlan modorú inas és a többi katonaszökevény Grisával, a megmentett orosz katonával együtt túljárnak mindenkinek az eszén, hogy végül partizánként folytassák pályafutásukat.

 

Bővebben: http://speckojedno.hu/

 

Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik!)

2011 április 04

Részletek

Dátum: 2011. 04. 04.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: