DZSESSZMECSERE – A MAGYAR JAZZ ELSŐ VIRÁGKORA 1.

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

DZSESSZMECSERE – A MAGYAR JAZZ ELSŐ VIRÁGKORA 1.

Vendégünk: DESEŐ CSABA
– interaktív zenés beszélgető estek a jazzről, minden második kedden, Kerekes György és Pallai Péter vezetésével –

DESEŐ CSABA Budapesten született, édesanyja hegedűtanár volt. Zenei tanulmányait 10 éves korában kezdte, majd a Budapesti Zenei Gimnáziumban, ill. a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában folytatta. Tanárai Répássy Györgyi és Takács Miklósné voltak. 1961-ben kapott diplomát.
Klasszikus zenei pályafutása:

1961-től 66-ig zeneiskolai tanár, 1967-től 1999-ig a Magyar Állami Hangversenyzenekar tagja volt. Ferencsik János, ill. Kobajasi Kenicsiró főzeneigazgatósága idején számtalan koncerten játszott Magyarországon és a világ számos országában, Japántól az Egyesült Államokig. Többek között olyan világhírű művészekkel lépett fel, mint Leonard BernsteinLorin Maazel, Riccardo MutiChristoph von DohnányiLamberto GardelliGiuseppe PataneYehudi MenuhinDavid Ojsztrah, Szvjatoszlav RichterMsztiszlav RosztropovicsDoráti AntalSolti GyörgyFischer Ádám
Deseő Csaba mint jazz zenész:

1963-ban mutatkozott be első együttesével a legendás budapesti Dália klubban. Ezt követően rendszeresen fellépett koncerteken, valamint a Magyar Rádióban és a Televízióban. Első külföldi fesztivál-szereplése 1966-ban volt a jugoszláviai Bledben. Még abban az évben fellépett quartettjével a Prágai Nemzetközi Jazzfesztiválon, valamint a gitáros Kovács Andor együttesével a Varsói Jazz Jamboree-n. Első saját nagylemeze 1975-ben jelent meg Nyugat-Németországban „Four String Tschaba” címmel az MPS kiadónál. Partnerei német, angol és svéd muzsikusok voltak, Deseő Csaba hegedűn és mélyhegedűn is játszott.
Az elmúlt évtizedekben 4 LP-t, 6 CD-t készített magyar és külföldi zenészekkel. 1975-től a híres zágrábi vibrafonossal, Bosko Petroviccsal rendszeresen együtt játszott Petrovic haláláig, 2011-ig. Szintén a 70-es évek óta visszatérő vendégszólista Németországban, különböző együttesekkel.
Deseő Csaba 1980-tól változó összeállítású zenekarokat vezetett, partnerei többek között a zongorista Gárdonyi László, a vibrafonos Kruza Richárd, a gitáros Kovács Andor, a bőgős- basszusgitáros Lattmann Béla és a dobos Kőszegi Imre voltak. 1990 óta a gitáros Gyárfás István triójával, György Ákos és Cseke Gábor zongoristákkal, valamint Szaniszló Richárd vibrafonossal lép fel rendszeresen.
Vendégszólistaként gyakran közreműködik a Benkó Dixieland Band és a Budapest Ragtime Band koncertjein.
Az elmúlt évtizedekben olyan nemzetközi sztárokkal is fellépett, mint Jean-Luc Ponty, John Lewis,Jiggs WhighamMartin DrewDusko Gojkovic, Tony LakatosSzabó Gábor, Tommy Vig.
Kitüntetései: Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (2007), Artisjus-díj (2009), Szabó Gábor életmű díj (2012), Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2013).
https://www.youtube.com/watch?v=S0tzPIODenc
https://www.youtube.com/watch?v=lpcxQ9bszD4

AZ ESEMÉNY INTERAKTÍV – KÉRDEZNI LEHET, SŐT, NAGYON IS AJÁNLATOS!
Ha nektek nem megy, ami elképzelhetetlen, akkor a két házigazda, KEREKES GYÖRGY és PALLAI PÉTER zaklatja a vendéget.(És legyen ez a reklám helye: a Nyitott Műhelyben kapható az egész városban a legjutányosabb áron „A Jazz Évszázada” c. könyvük.)
További Dzsesszmecserék (a változtatás jogát fenntartva):
okt. 24. A Magyar Jazz Első Virágkora – Deseő Csaba
nov. 7.  A Magyar Jazz Első Virágkora – Szakcsi Lakatos Béla
nov. 21. A Magyar Jazz Első Virágkora – Berkes Balázs
dec.5.  – kimarad
dec.19. A Magyar Jazz Első Virágkora – Babos Gyula
jan. 2. – kimarad
jan.9.  A Magyar Jazz Első Virágkora – Turi Gábor
jan. 23. A Magyar Jazz Első Virágkora – Friedrich Károly
feb. 6. – Új sorozat – A jazz mint tánczene és örömforrás (JMTÖ) 1. – ideiglenes cím
Ajánlott hozzájárulás: 500 Ft

2017 október 24

Részletek

Dátum: 2017. 10. 24.
Időpont: 20:00 - 22:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: