ELLENLÁBAS (irodalmi ellenkezések)

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ELLENLÁBAS (irodalmi ellenkezések)

Benedek Anna és Tamás Zsuzsa sorozata –

 

Vendégeink:

SZÉCSI NOÉMI és CSAPLÁR VILMOS

 

 

Szécsi Noémi magyar író, 1994-től az ELTE BTK latin, később angol és finn szakos hallgatója volt, Helsinkiben finn nyelvet, később kulturális antropológiát tanult. 2001-ben diplomázott angol és finn szakon. A 2002-ben a Népszabadság újságíróiskolájában szerzett oklevelet. Első kötete, a Finnugor vámpír 2002-ben jelent meg a JAK-Kijárat kiadónál. A Budapesten játszódó szatirikus vámpírtörténet és/vagy művész- és nevelődési regény jelentős kritikai sikert aratott és két kiadást ért meg. A regény megfilmesítési jogait az Eurofilm vásárolta meg. A szerző blogként megjelent írásai a Tericumnál jelentek meg könyv formájában 2003-ban A kismama naplója címmel. A kötet 2004-ben Elle irodalmi díjat kapott dokumentarista kategóriában. A kismama naplójának folytatása A baba memoárja (2004). Szécsi Noémi második regénye a Kommunista Monte Cristo (2006) amely egy vegetáriánus, hithű kommunista hentes, Sanyi sorsán keresztül mutatja be a huszadik század vérzivataros évtizedeit 1919-től 1957-ig. Legújabb regénye, az Utolsó kentaur (2009) budapesti anarchista fiatalok életéről szól. A ‘Kommunista Monte Cristo’-ért 2009 szeptember 29-én Brüsszelben vette át az Európai Unió Irodalmi Díját, amelyet az Európai Bizottság 2009-2011 között oszt ki az Unió 34 országát képviselő 34 pályakezdő szerzőnek.

Csaplár Vilmos 1967-ben az ELTE jogi karán végzett, 1972-ben az Egyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett magyar szakos diplomát. Volt a Jelenlét című egyetemi irodalmi folyóirat főszerkesztője, az Új Tükör irodalmi rovatának munkatársa, majd A lap főszerkesztője. 1975-ben Ő szerkesztette Az Add tovább! című antológiáti. 1993-tól a Demokratikus Charta szóvivője. 2003-ban a Szépírók Társasága elnökévé választották. A Hitler lánya a tavalyi könyvfesztivál egyik szenzációja volt, idén megkapta a 2009. év legjobb irodalmi művének járó AEGON-díjat! A regény a zsidó-magyar együttélés huszadik századi történetét jeleníti meg. Egy alföldi félárva parasztfiú és egy felvidéki, zsidó származású lány tragikus szerelme és a nagy, történelmi sorfordító események (1944 és 1956) drámai pillanatai kapcsolódnak össze ebben filmszerű, remekül pergő kalandregényben.

 

 

Az irodalmi közélet nagyobb részt nem a borítók között zajlik. Beszélgetések és kötetbemutatók hol baráti, hol ellenvéleményektől hangos légköre bizonyítja, hogy mindannyian kíváncsian lesünk bele a másik – a barát, az ellenfél, a kolléga vagy épp a telekszomszéd – fazekába. Ki kinek a köpönyegéből, cilinderéből bújt elő, ki hogyan látja az őt körülvevő világot és a kortársakat, mit tekint mércének, követendő példának…

Mit főztél mára? – kérdezzük az Ellenlábas beszélgetéseire meghívott irodalmároktól, abban a reményben, hogy hosszú, tartalmas és legfőképp barátságos “szakácspárbaj” szemlélői, résztvevői és alakítói lehetünk.

Az est a MASZRE támogatásásval jött létre: www.maszre.hu

Belépődíj: 300 Ft

2010 május 25

Részletek

Dátum: 2010. 05. 25.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: