ELŐADÁS-SOROZAT A KISTEREMBEN

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ELŐADÁS-SOROZAT A KISTEREMBEN

A MESSIANIZMUS TERAPIKUS HATÁSA KORNIS MIHÁLY “KOZMA” CÍMŰ ELŐADÁSA ALAPJÁN
KOZMA GYÖRGY VÁNDORKÁNTOR ELŐADÁSA
2.

A mai világban a legtöbb ismerősünk ateista. Nagyon nehéz őszintén hinni azokban a gyakran lehetetlennek tűnő dolgokban, amit a vallások javasolnak.
Mégis, a nagyapám, aki apjához és őseihez hasonlóan rabbinak készült, rám hagyott /a testvére által/ egy alternatív pedagógiai módszert, ami segít abban, hogy őszinték tudjunk maradni, amikor  a hagyományt őrizzük.
Ő ugyanis azt játszotta a gyerekeivel, hogy minden hetiszakasz mellé bemutatta nekik azt a történelmi konfliktust, ami ugyanennek a hetiszakasznak az olvasásakor egy-egy ősének – egy egy lubavicsi rabbinak, akit hívei messiásnak reméltek – az életében megakadályozta, hogy az Örök Szeretet és Örök Élet korszaka máris eljöjjön…
…azt javasolta a tanítványainak, hogy képzeljék el, hogy a Messziász eljön és segít feltámadni néhány olyan nem-zsidó vezetőnek, aki  ezekben a történelmi helyzetekben szerepelt. Ez azt jelenti, hogy terápiában részesíti őket. Mégpedig úgy, hogy ha a múlt tipikus zsidóellenessége uralta érzelmeiket, akkor megmutatja nekik, hogy az ő kedvenc operáiban ugyanazok a dallamok szerepelnek, mint a heti bibliai szakaszban, és az operák érzelmi világa, szenvedélyei szintén szerepelnek a bibliai történetekben is.
Ennek  a  módszernek az az előnye, hogy őszintén, a  kiváncsiságunk által ragad meg, és a mai  vallás-ellenes korban megmutatja, hogy a vallás elsősorban egy érzelmeket kezelő terápiás módszer, különösen a zenén keresztül hat. Ráadásképpen az olyan nehezen hihető elemek, mint a Messziász és a Feltámadás (amelyet kisajátított egy utód-vallás) szintén a helyükre kerülnek: a Jövőbe.
Nem csak a régmúltról szól a Biblia olvasása, hanem a jövőben feltámadó őseinkre ható  nem-zsidó királyok által, akik tanulják a jövőben, egészen újszerű módon hat ránk a jelenben is. (Hiszen hormonálisan örököljük őseink stresszeit és a stressz-csökkentő zenék felidézik azt a múltat, ami a messiási terápiában megszelidül a Jövőben.)
Így mi tudjuk, hogy mi a szerepünk: mi a  Jövő hódolói vagyunk. (mert ez a szószerinti jelentése a jő-hodi, azaz “zsidó” szónak.)
részletek: orgcosmic.wordpress.com
Azt hiszem
1) fontos, hogy a zsidóknak is van a messiásról (sokféle) képünk…
2) fontos micva elmesélni, ha erről megtudok valamit
3) ezért mesélem el a kéziratot, amit találtam 1902-ből
4) benne az 50-éves szakaszokkal (amikor “eljöhetett volna”…)
6) és a konstellációkkal (amikor a nem-zsidó – de dávidházi – királyok az operában ugyanazt a dallamot hallgatják, mint amit mi énekelünk a héten a bibliából

A feladat most tehát az, hogy kigyűjtve az operákat és a dallam-szinkron bibliai heti-szakasz történeteit, a kettőt “egymásra fotózva” ezekbe az így kialakuló jelenet-sorokba rendezzük.
/Kozma György/
Kozma György
a hetvenes-nyolcvanas években a Xantus filmek szövegírója, a kilencvenes években megjelent két regénye (álmessiás témában) és 2010-ben egy e-bookja a fapadoskonyv.hu-n, s a Szépírók Társasága alapító szóvivő/alelnöke volt. Az ÉS és a Filmvilág kritikusa volt – az elmúlt 22 évben a Hócipő karikaturistája. Évtizedenként van képeiből kiállítása a Liget Galériában s állandóan látható egy képregény-pannója a FUGA alagsorában. Versei antológiában jelentek meg (Vető-Víg-Menyhárttal közösen az “Izzó Parázs” 84-ben, illetve a Múlt és Jövőben s a neten az Irodalmi Centrifugában és a poet.hu-n találhatók. Tavaly diplomázott kántorságból, jelenleg vándorkántorként járja az országot. Címszereplő volt Fischer Iván “Vörös tehén” c. operájában. Két húsz év körüli gyerek apja.
A belépés díjtalan.

2016 február 03

Részletek

Dátum: 2016. 02. 03.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: