ELŐHÍVÁS – EMLÉKEZETPANORÁMA

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ELŐHÍVÁS – EMLÉKEZETPANORÁMA

10 ÉVES AZ ELŐHÍVÁS!
– 2008. március 19-én, 10 éve indult a Litera és a Nyitott Műhely közös beszélgetéssorozata, az Előhívás, erre a tíz évre tekint vissza az Előhívás jelenlegi csapata: Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia, vendégünk: Sipos Balázs –


A beszélgetés után mulatság veszi kezdetét.

Az Előhívás 2008. március 19-én indult. A 10 év alatt a beszélgetések résztvevői voltak: Németh Gábor, Jánossy Lajos, Reményi József Tamás, valamint Bán Zoltán András, Vári György, Sipos Balázs és Tóth-Czifra Júlia, az első körben, induláskor: Márton László, Szilasi László és Szörényi László. Mind ez idáig 83 alkalommal ült össze az Előhívás.
Az Előhívás témái voltak:
A LAP, Roland Barthes, Bereményi Géza, Bodor Ádám, Csalog Zsolt, Csaplár Vilmos, Császár István, Csoóri Sándor, Csörsz István, Csurka István, Déry Tibor, T. S. Eliot, Ember Mária, Eörsi István, Tamás Gáspár Miklós, Sándor Iván, Esterházy Péter, Fejes Endre, Fenyő Miksa, Galgóczi Erzsébet, Garaczi László, Gerelyes Endre, Gion Nándor, György Péter, Hamvas Béla, Hevesi András, a Holmi, Ignotus Pál, a Jelenkor és Czesław Miłosz, Kardos G. György, Eric Kästner, Ottlik Géza, Molnár Ferenc, Kertész Imre, Király István, Konrád György, Kornis Mihály, Reinhart Koselleck, El Kazovszkij, Lázár Ervin, Lengyel Péter, Lukács György, Mándy Iván, Márai Sándor, Mészöly Miklós, Moldova György, Nádas Péter, a Napló, a Nappali ház, Michael Oakeshott, Orbán Ottó, José Ortega y Gasset, Petri György, a Pompeji, Réz Pál, Rubin Szilárd, Sánta Ferenc, Schein Gábor, St.Turba Tamás, Szentkuthy Miklós, Szilágyi István, Szőnyei Tamás, Takáts József, Tamás Gáspár Miklós, Tar Sándor, Tolnai Ottó, Vajda Mihály és Végel László, valamint Balassa Péter és Csengey Dénes levélváltása, Bán Zoltán András és Radnóti Sándor írásai, Földes Anita Fejtő Ferenc-monográfiája, Hadas Miklós, Zeke Gyula könyve Vázsonyi Vilmosról, Jámbor Judit interjúkötete Spiró Györggyel, Szabó Dezső és József Attila írásai Babitsról.
Jánossy Lajos: 10 éves az Előhívás

Amikor belekezdtünk, nem hinném, hogy bármelyikünk gondolta volna, minden évben, októbertől májusig, tíz éven át, havonta egyszer ott ülünk a Nyitott Műhely pódiumán, és beszélgetünk. A Litera 2008-ban határozta el, hogy a retrospektív sorozatot útjára indítja. A portál napi szinten, gyakori frissülésekkel igyekszik ellátni vállalt feladatát; a kortárs magyar irodalom rangos kötetmegjelenéseiről és eseményeiről tájékoztatni az olvasókat. Nem utolsó sorban ennek fényében úgy döntöttünk, rendszeresen essék szó a hagyományról, bírjuk szóra azokat az olykor méltatlanul elfeledett, vagy épp klasszikussá avatott alkotókat és műveket, akik és amelyek nélkül a mai regények, versek és esszék nem születhettek volna meg. Mert a közös emlékezet, esetünkben: a közös olvasás és az ismételten nekibuzduló újragondolás nélkül nem érthetjük meg egymást, kulturális javaink gondozásra szorulnak, párbeszédben kell maradnunk.
Lehetetlen felsorolni azt a több mint nyolcvan szöveget, amelyek nyomába eredtek az Előhívás résztvevői. Mészöly Saulusával indultunk, legutóbb Nádas Világló részletekével foglalkoztunk. A címek magukért, a sorozatért beszélnek; kitűnik belőlük, hogy az eredeti koncepció bővült, a „szemeszterek” tematikus blokkokba szerveződtek, ekképp, ha dominánsan nem is, de visszatérőn bukkannak fel kortárs írók a választottak között. Igyekezetünk a magyar széppróza legszélesebben vett spektrumában mozogni; a novelláktól a regényeken át, az esszéken, a művészeti, az esztétikai írásokon keresztül a memoárok, a naplók műfaját sem tartottuk el magunktól. És, mondhatjuk biztatólag, messze nem értünk a végükre.
10 éves az Előhívás, senkivel nem konkurálunk, épp ellenkezőleg, minden párhuzamos beszélgető kör munkájának drukkolunk. Az évforduló alkalmából, egy szikrányi másodpercre tán megengedhető: kellő szerénységgel hivalkodunk is; legjobb tudomásunk szerint ez a mostanáig legrégebbi sorozat az irodalmi szcénában.
Amikor erre a tíz évre visszatekintünk, első sorban nem magunkat ünnepeljük, hanem a magyar irodalmat és a közönséget, barátainkat és minden érdeklődőt, akik hónapról hónapra meghallgattak minket. Igazán nagyszerű érzés tapasztalni a ragaszkodást, a megindítóan hűséges figyelmet. A tortán a fények tehát nekik világítanak. És persze a kellőképpen nem adorálható Finta Lacinak, aki mindehhez szívét-lelkét, pörköltjeit, fröccseit és türelmét garantálja.
Azt reméljük, a mai este, amelyen az Előhívás tagjai a szerzők, a könyvek és a publikum előtt tisztelegnek, meghitt és adomákkal teli együttlét lesz, nem nélkülözve a sorozat egészével kapcsolatos elemzéseket sem. Természetesen nem feledkezünk meg azokról a barátainkról, akik időszakosan voltak társaink a Nyitott Műhelyben. Bán Zoltán András, Vári György és Sipos Balázs nélkül az Előhívás nem lett volna az, ami. Közülük Sipos Balázs ismét velünk ül majd a közös asztalnál.
Mindenkit szeretettel várunk!

Az Előhívás stábja, a Litera szerkesztői és Finta László, a Nyitott Műhely mindenese
További Előhívások:

április 18.
május 9.
június 6.
Könyvek:
Nagy László: Naplók;
Illyés Gyula: Napló, 1956;
Eörsi István: Időm Gombrowiczcsal;
Pilinszky János: Naplók, Levelek;
Bereményi Géza: Önéletírás (előkészületben);
Beszélgetések Hajnóczy Péterről.
Esőnap nincs, de a változtatás jogát fenntartjuk!
Az Előhívásról bővebben: http://www.litera.hu/dosszie/elohivas
A sorozatról részletesen: http://www.litera.hu/hirek/naplok-memoarok-kezdodik-az-elohivas-uj-szeriaja
A Litera és a Nyitott műhely másik sorozatáról, az Írómoziról bővebben: http://www.litera.hu/dosszie/iromozi
Esemény a Facebookon.

A program az NKA támogatásával jött létre.
A belépés díjtalan.

2018 március 14

Részletek

Dátum: 2018. 03. 14.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: