ELŐHÍVÁS EXTRA // “PEST MEGÉR EGY ESTET” I.

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ELŐHÍVÁS EXTRA // “PEST MEGÉR EGY ESTET” I.

UTÁNAM, SRÁCOK
– beszélgetnek: Bán Zoltán András, Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás, a zongoránál: Darvas Ferenc –

A Litera 2008 óta futó Előhívás című beszélgetéssorozata „Pest megér egy estet” címmel négyrészes extra kiadással jelentkezik.
Az első est címe: UTÁNAM, SRÁCOK
Az Előhívás állandó beszélgetőpartnerei az ún. magas-, illetve rétegművészet és a populáris kultúra kapcsolatát kutatják. A sorozat a századfordulótól rugaszkodik el, és az ötvenes-hatvanas-hetvenes években horgonyt vetve a nyolcvanas évekig halad következetes lóugrásokban. A résztvevők ambíciója a magyar hangulattörténet felelevenítése, a közérzetváltozások hullámzásának, a történeti tudat módosulásainak, a modern Budapest építészettörténetének játékos-kísérleti-szórakoztató feltárása.
***
Az első, UTÁNAM, SRÁCOK című epizódban Budapestnek az ifjúsági irodalomban megjelenő, korszakosan változó képe a téma. A beszélgetőtársak a kiindulópontként szolgáló klasszikusban, a Pál utcai fiúkban megírt fővárosi utcákat és tereket járják be, hogy a modern nagyváros születésének történetére, a rombolás és az építés históriájára támaszkodva a Budapest-élmény további izgalmas irodalmi megjelenéseit összevethessék, időnkénti kitekintéssel az ifjúsági tévéfilmek világára. A beszélgetés exkluzív hozzászólója Darvas Ferenc, akinek zongoráján olyan korabeli slágerek elevenednek meg, melyeket az idők során a pékinasoktól a bankigazgatókig mindenki lelkesen fújt.
Szóba kerül majd Molnár Ferenc regényén túl Csukás István Vakáció a halott utcában és a Keménykalap és krumpliorr, Hárs László Ezek a pesti gyerekek, Örley István A Flocsek bukása, Komlós Aladár Néró és a VII/A című műve és Mándy Iván Csutak-regényei, miközben korabeli slágerek hangoznak fel a zongorán.
A sorozat későbbi estjein szó lesz még a fővárosról a tárcák tükrében, mikor is megidézzük Krúdy Gyula, Szép Ernő, Márai Sándor, Bächer Iván és/vagy Parti Nagy Lajos villanófényben megjelenített Budapestjét. Lesz est a Megáll az idő félárnyékos, éjszakai Budapestjéről, az úgynevezett kádári konszolidáció kül- és belvárosi presszóinak, bárjainak és kocsmáinak a világáról, a szabadság illúzióját keltő tereket a beszélgetőtársak Bereményi, Hajnóczy, Lengyel Péter, Sarkadi és Kornis Mihály könyveit mintegy útikalauzként használva járják be. De nem kerüli el a figyelmüket a naplókban megörökített Budapest sem, amikor Granasztói Pál Egy patrióta élete, Major Máté Férfikor Budapesten című műve ugyanúgy terítékre kerül, mint Heltai Jenő vagy Márai Sándor szubjektív városélménye.
A következő estek időpontjai: november 8. (szerda), december 13. (szerda).
A rendezvény a Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.
A Litera Előhívás sorozatáról itt olvashatnak: https://litera.hu/dosszie/elohivas.html
A Budapest 150 programról itt írtunk: https://litera.hu/dosszie/budapest-150.html
A Litera Klubról és arról, hogyan lehet a támogatóink sorába állni, itt találnak részleteket: https://litera.hu/tamogatas
2023 október 11

Részletek

Dátum: 2023. 10. 11.
Időpont: 19:00 - 22:30