FÓRUM vol. 2. // CINEMA NICHE

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

FÓRUM vol. 2. // CINEMA NICHE

NICHE FÓRUM : ROMBOLÁS

A Cinema Niche havi rendszerességgel fórumot indít, hogy ne csak a vetítések után találkozzunk, hanem legyen egy közös szakmai találkozási pont, ahol rövidfilmek, rövid szövegek, előadások nyomán beszélgethetünk saját alkotói gyakorlatunkról, filmtörténetről, a független magyar film lehetőségeiről.
——–
A mostani alkalom motívuma a rombolás.
Le akarjuk bontani az alkotóerőt korlátozó alapvetéseket és kényszerképzeteket, amelyek gúzsba kötik fantáziánkat, és ebből következően a magyar filmet is. Új jelentést adunk a hibának, a kísérletnek, a radikalizmusnak és a közösségiségnek.
Nem pusztán azt akarjuk kijelenteni, hogy az egyetlen létező filmkészítési mód normativitása megtévesztés. A rombolással mint filmforma foglalkozunk, amelyben adekvátan kifejeződik mind a művészetcsinálás ellenállhatatlan vágya, mind a legbanálisabb tevékenységeinket is átitató esztétikai-politikai harag.
Chantal Akerman első filmje, a Saute ma ville (1968) lenyűgöző gazdagsággal tömöríti magába és jelöli ki egy egész életmű törekvését. A tizennyolc éves Akerman magát filmezi, saját lakásában: egy kamera, egy szereplő, egy konyha, egy tükör, négy stábtag. Akerman nem szorult elnehezítő apparátusra, csak az önkifejezés szükségére.
Ezt a szükséget keressük mi is. Találkozzunk augusztus 12-én délután hattól a Nyitott Műhelyben, ahol akár késő estig tudunk maradni megosztani egymással szövegeket, filmeket és kibeszélni a filmkészítésről alkotott elképzeléseinket.
——–
Szervezik:
Babos Anna
Petri Simon
Donáth Péter
Dezső Bálint
Sándor Lili
A belépés díjtalan, de minden támogatást köszönettel fogadunk.
2023 augusztus 12

Részletek

Dátum: 2023. 08. 12.
Időpont: 18:00 - 23:00