FRANCIA FILMÜNNEP: JEAN-LUC GODARD & JACQUES RIVETTE

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

FRANCIA FILMÜNNEP: JEAN-LUC GODARD & JACQUES RIVETTE

Az ötéves Francia Új Hullám Kiadó, a Nyitott Műhely és a tízéves Szerzői Filmklub bemutatja:

JACQUES RIVETTE: PÁRIZS HOZZÁNK TARTOZIK,
valamint: JEAN-LUC GODARD FOR EVER

– filmvetítés és ingyenes könyvosztás –
/A filmhez a magyar szöveget Gábor Zsuzsa filmbarát készítette, amelyet ezúton is köszönünk neki!/
Meghívott előadó: Sárosi Attila filmesztéta


IN MEMORIAM JACQUES RIVETTE (1928-2016)

Párizs a miénk / Párizs a miénk(Paris nous appartient, 1958-61) ff., mf. 141′, rendező: Jacques Rivette, forgatókönyv: Jacques Rivette és Jean Gruault, operatőr: Charles Bitsch, zene: Philippe Arthuys, vágó: Denise de Casabianca, szereplők: Anne Goupil – Betty Schneider, férfi a partin – Jacques Rivette, férfi a partin – Claude Chabrol, Gerard Lenz – Giani Esposito, gyalogos – Jean-Luc Godard, Jean-Marc – Jean-Claude Brialy, Philip Kaufman – Daniel Crohem, Pierre Goupil – François Maistre, Terry Yordan – Françoise Prévost
A vidékről felkerült Anne Párizsban egy értelmiségi körbe keveredik, amely éppen Shakespeare egyik színművét próbálja. Ám a csoportot súlyos csapás éri: Juan, a társulat zeneszerzője meghal. Mindenki találgatja, vajon önkezével vetett-e véget életének, avagy meggyilkolták. Philipe azt gondolja, hogy Juan egy titkos szervezetnek az áldozata lett. Lassanként meggyőzi barátait is az elméletéről…
Jacques Rivette első – Magyarországon eddig ritkán látható – nagyjátékfilmje már az élet és a színház kapcsolatát boncolgatja, amely a rendező egész életművének meghatározó kulcsa lesz. (A filmben a rendező Jacques Rivette mellett feltűnik – a pályatárs, a francia új hullám másik jeles képviselője – többek között Jean-Luc Godard is, akiről megjelent első magyar nyelvű tanulmánykötetet vehetik kézbe – ajándékképpen – az est látogatói a Francia Új Hullám Kiadó nagylelkű felajánlásából, a Francia Forradalom Ünnepének a tiszteletére.)
A vetítés előtt és után beszélgetési lehetőség!

JEAN-LUC GODARD FOR EVER (1930-)
A vetítés előtt és után a Francia Új Hullám Kiadó felajánlásából, a Francia Forradalom Ünnepének a tiszteletére a kiadó Szerzőifilmes Könyvtárának 3. kötetéből tiszteletpéldányt kapnak az est látogatói. A kötet címe: “JLG/JLG – Jean-Luc Godard dicsérete, avagy a filmművészet önfelszámolása” (Szerzőifilmes Könyvtár 3. kötet; Francia Új Hullám Kiadó, Bp., 2012. december 3.)
A könyvigényeket lehetőség szerint előzetesen jelezzék a kiadó fuhkiado@gmail.com e-mail címén, hogy kellő mennyiségű példány álljon majd a rendelkezésére! Köszönjük.
Belépődíj: egyeztetés alatt (Artisjus)

2016 július 14

Részletek

Dátum: 2016. 07. 14.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: