FRANCIA SZERELEM – HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA A KISTEREMBEN

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

FRANCIA SZERELEM – HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA A KISTEREMBEN

FRANCOIS TRUFFAUT: AMERIKAI ÉJSZAKA

Amerikai éjszaka /La nuit américaine/ – francia-olasz filmdráma, 1973, 112 perc, rendező: Francois Truffaut, vágó: Martine Barraqué, Yann Dedet, látványtervező: Damien Lanfranchi, producer: Marcel Berbert, jelmeztervező: Monique Dury, díszlettervező: Damien Lanfranchi, operatőr: Pierre-William Glenn, zeneszerző: Georges Delerue, forgatókönyvíró: Jean-Louis, Richard, Suzanne Schiffman, Francois Truffaut, szereplők: Francois Truffaut – Ferrand, Jacqueline Bisset – Julie, Jean-Pierre Aumont – Alexandre, Valentina Cortese – Severine, Jean Champion – Bertrand, Jean-Pierre Léaud – Alphonse, Dani – Liliane, Alexandra Stewart – Stacey, Nathalie Baye – Joelle
A filmrendező Ferrand a Bemutatom Pamelát című új alkotását forgatja. A munka rengeteg lemondással és konfliktussal jár, a forgatás mindennapjait állandó viták, a filmesek és a színészek közötti összecsapások, a szereplők közötti nézeteltérések kísérik. A főszereplő idegösszeroppanásból épült fel, a másik színész állandóan részeg, emellett szerelmi bonyodalom, féltékenység és ármánykodás színesíti a képet. Francois Truffaut mindig is csodának tekintette a filmkészítést. A film a filmben ötlettel a forgatás folyamatát akarta közelről megmutatni.

A filmklubot vezeti: Harmat György filmkritikus

Harmat György filmkritikus, filmesztéta. Már bölcsészkari szakdolgozatát is filmről írta (Bergman: Szenvedély). Volt a Magyar Televízió film- és programszerkesztője. 1998-99-ben a Magyar Hírlap filmkritikusa. Szerkesztett, lektorált filmtárgyú könyveket. Színházról is ír. Legjelentősebb publikációs fóruma a Filmvilág (A realizmus csele, Előítélet a börünk alatt – Pasolini, Kizökkentek az időből – Maár Gyula, Ha a szellem szabad stb.), a Filmkultúra (Az erdő mégsem háza a harmóniának – Kézdi-Kovács Zsolt, Ha az élet színjáték – Fassbinder, Ferreri mester meséi, Hópehely, tollpihe, élet és halál – Steve McQueen: Éhség stb.) és a Librarius online kulturális magazin (Robert Wilson ereje stb.). Tanulmánya jelent meg (Godard: hogyan rombol és épít?) a JLG/JLG – Jean-Luc Godard dicsérete, avagy a filmművészet önfelszámolása című kötetben.
További alkalmak (a műsorváltozás jogának fenntartásával):
február 14. – Claude Lelouch: Egy férfi és egy nő
március 13. – Christophe Honoré: Szerelmes dalok
április 17. –
május 15. –
június 12. –
Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő: Votisky László)

2020 január 17

Részletek

Dátum: 2020. 01. 17.
Időpont: 18:00 - 23:00