HÁROM NAPOS ÉSZT FESZTIVÁL

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

HÁROM NAPOS ÉSZT FESZTIVÁL

/harmadik nap/

 

ESTOFILIA

– észt zene, irodalom, film, kövek mesék és tengerzúgás a Nyitott Műhelyben –

 

Arvo Pärt 75

15.00 Kompánia Színházi Társulat: Egy vidám süngyermek kalandjai

Mi történik, ha nem foglalkozunk eleget az álmainkkal? Sári, Samu, anya, apa, Birka úr, a házmester és a SÜN története erre a kérdésre keresi a választ. Az interaktív előadás Andrus Kivirähk kortárs észt szerző Sári, Samu és a titkok című gyermekregénye alapján készült. Utána az előadáshoz kapcsolódó kézműves foglalkozást tartunk.

További információk: www.kompaniastudio.eu

17.00 Virtuális piknik Észtországban – hagyományos észt ételekkel.

A természet illúzióját Fred Jüssi vetített fotói és hangfelvételei teremtik meg.

Játéksarok – nem csak gyerekeknek

18.00 Hangolás

„Jégmadár fürge kört repült

a võlingi források fölött.

Szárnyából lepergett

forró napon rideg szélroham

és hűs zivatar.”

/Lauri Sommer/

Hangolás címmel idén jelent meg Lauri Sommer és Tõnu Õnnepalu észt költők verses beszélgetőkönyve a Pluralica Alapítvány gondozásában. A verseket Weiner Sennyei Tibor és Jász Attila ültették át magyarra. Az esten válogatást hallhatunk a kötetből a Kompánia színtársulat tagjainak előadásában, Juhász Gábor gitárjátékával.

Juhász Gábort aligha szükséges bemutatni a jazz barátainak, de talán nem mindenki tudja, hogy édesanyja révén félig észt. A Gramofon és Artisjus díjas jazz gitáros alapító tagja volt a Tin-Tin kvartettnek, közreműködője számos neves jazz zenész lemezének és fontos zenei projekteknek. 2006-ban megalapította a Juhász Gábor triót, melyben Papesch Péterrel (basszusgitár) és Fodóval (Födő Sándor- ütőhangsze-rek) játszik együtt. 2009 óta Bacsó Kristóf szaxofon- és Schreck Ferenc harsona-művésszel kiegészülve Juhász Quintet néven is fellépnek. 2009-ben 1978 címmel jelent meg szerzői CD-je, amelyen a Quintet zenészei mellett László Attila gitáros és Borbély Mihály szaxofonos játéka is hallható

20.00 Arvo Pärt 75Cecilia (2002, 27 perc)

2000. november 19-én Rómában volt Arvo Pärt Cecilia, vergine romana című művének világpremierje a Szt. Cecília Akadémia Kórus és Zenekar előadásában. A rövidfilm a szerző részvételével zajló próbafolyamatot örökítette meg. Vezényel: Myung-Whun Chung.

A Te neved (2002, 27 perc)

Arvo Pärt …which was the son of… című műve 2000. augusztus 26-i reykjavíki világpremierjének próbái a zeneszerző irányításával. Európa Hangjai Kórus, vezényel: Thurgerdur Ingolfsdottir.

Como cierva sedienta (2002, 36 perc)

A mű 1999. március 29-i tallinni előadásának felvétele. Szóló: Patricia Rozario. Tallinni Kamarazenekar, vezényel: Tõnu Kaljuste.

Köszönjük a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, az Észt Kulturális Minisztérium, az Észt Kulturális Alap, az Észt Köztársaság Nagykövetsége és a Liviko támogatását!

További információ: budapest@estinst.ee

A programokra a belépés díjtalan.

2010 november 28

Részletek

Dátum: 2010. 11. 28.
Időpont: 15:00 - 17:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: