ÍRÓMOZI

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ÍRÓMOZI

 LOUIS MALLE: VACSORÁM ANDRÉVAL – BARTÓK IMRE választása
– a vetítést követően az íróval Nagy Gabriella, a litera.hu szerkesztője beszélget –

Bartók Imre (Budapest, 1985) magyar író. Középiskolai tanulmányait az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumában végezte. 2008-ban Az ELTE Bölcsészettudományi Karának filozófia szakán végzett, majd az esztétika szakon doktorált. 2011-ben kiadott első regénye (Fém, Kalligram Könyvkiadó) után 2013-tól évente jelentek meg regénytrilógiájának darabjai (A patkány éve, A nyúl éve, A kecske éve). Szépirodalmi munkássága mellett irodalomtörténeti monográfiákat, tanulmányokat, kritikákat, esszéket is írt, illetve számos kortárs képzőművészeti kiállítást nyitott meg. 2013-ban Móricz Zsigmond-ösztöndíjat kapott, illetve Horváth Péter irodalmi ösztöndíjra jelölték. 2015-ben Örkény István drámaírói ösztöndíjat kapott, és a fordításában megjelent Clive Barker A vér evangéliuma című regénye a Libri Kiadó gondozásában. 2016-ban Hazai Attila Irodalmi Díjat kapott, illetve a Jelenkor Kiadó gondozásában megjelent Láttam a ködnek országát című regénye.
Szépirodalomi tárgyú kötetei:
Fém, regény, Kalligram Könyvkiadó, 2011
A patkány éve, regény, Libri Kiadó, 2013
A nyúl éve, regény, Libri Kiadó, 2014
A kecske éve, regény, Libri Kiadó, 2015
Goebbels, dráma, József Attila Kör (Melting Books), 2015
Láttam a ködnek országát, regény, Jelenkor Kiadó, 2016
Irodalomtörténeti tárgyú kötetei:
Paul Celan – A sérült élet poétikája, L’Harmattan, 2009
Rilke – Ornamentika és halál, L’Harmattan, 2011
A hamis Alef – Kezdet és temporalitás, L’Harmattan, 2014
Gyermek- és ifjúsági kötete:
Alfonz és az űrlények, Babilon, 2015

Vacsorám Andréval/My Dinner with André/ – amerikai film, 107 perc, 1981, rendező: Louis Malle, író:  Wallace Shawn, Andre Gregory, zeneszerző: Allen Shawn, Erik Satie, operatőr: Jeri Sopanen, szereplők: Wally – Wallace Shawn, Andre – Andre Gregory, Waiter – Jean Lenauer, Bartender – Roy Butler
Két ember vacsorázik. Két ember beszélget. Az egyik neves színházi rendező, a másik népszerű komikus
. A színhely egy New York-i étterem. Két férfi, két barát – az egyik spirituálisan -szenvedélyesen, a másik tudományosan-ironikusan – eszmét cserél. Világjárásról, metafizikáról, autóversenyről, csótányokról, hegymászásról, a Halloweenről… A hollywoodi álomvilág helyett a való élet kerül két órán át terítékre, Louis Malle mindent értő, mindent tudó kamerája előtt.
A minimalista „beszélgetős” filmek egyik leghíresebbjét
az újhullámos Louis Malle készítette el Amerikában. “Malle nem tartozott a Godard és Truffaut nevével fémjelzett modernista újhullám törzsgárdájához, különböző műfajokban és formákban kalandozott, illetve ő volt az egyetlen ebből a generációból, aki sikeres tudott lenni Amerikában. Itt forgatta a nagyon európai filmet, a Vacsorám Andrévalt, ami két színházi embernek, egy színész-író (Wallace Shawn) és egy rendező (Andre Gregory) éttermi beszélgetéséről szól. A magukat alakító szereplők a színházról, az irodalomról és általában az életről cserélnek eszmét, épp olyan szórakoztatóan, mintha mi is ott borozgatnánk velük. (Lichter Péter)
A film: https://vimeo.com/40809381
A filmről még: http://www.filmtett.ro/kritikairo-palyazat-2015/becze-dalma-osztontanc-egy-lengyelorszagi-erdoben-vagy-elektromos-pokroc-egy-new-york-i-lakasban-louis-malle-my-dinner-with-andre/vacsoram-andreval
Az Írómoziról bővebben: http://www.litera.hu/dosszie/iromozi
LITERA: http://www.litera.hu/ – litera@litera.hu; litera2006@gmail.com
Az eseményhez itt lehet csatlakozni a Facebookon.
A további események időpontja és a meghívott írók:
2017. január 25.: Forgách András
2017. február 22.: Grecsó Krisztián
Belépődíj: 500 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2016 november 30

Részletek

Dátum: 2016. 11. 30.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: