ÍRÓMOZI

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ÍRÓMOZI

ULRICH SEIDL: A HIT PARADICSOMA – SZVOREN EDINA választása
– a vetítést követően az íróval Nagy Gabriella, a litera.hu szerkesztője beszélget

Szvoren Edina (Budapest, 1974) József Attila-díjas író, zenetanár. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és Gimnáziumban tanít zeneelméletet és szolfézst, ahol ő maga is érettségizett. Diplomáját karvezetés szakon a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte. Rendszeresen 2005 óta publikál. Réz Pál így jellemzi őt: „legérzékenyebben a megalázottakra és megszomorítottakra figyel (legyen az ő maga vagy más). Szvoren azonban túllép a nagy oroszok részvétvallásán: az emberi szolidaritást már-már erotikává lényegíti át, testközelbe hozza. Ez nagyon eredeti és nagyon szép.” Szvoren Edina így vall saját magáról: „az alkotás számomra nem önmegörökítés, nem terápia, sokszor még csak nem is a gondolkozás egy formája, hanem célját az okban meglelő funkciógyakorlás.” Elbeszélései Pertu címmel jelentek meg (Palatinus Kiadó, 2010). Második kötete: Nincs, és ne is legyen (Palatinus Kiadó, 2012). 2009-ben Móricz Zsigmond-ösztöndíjban, 2012-ben NKA alkotói támogatásban részesült. 2010-ben Déry Tibor-díjat, 2011-ben pedig Bródy Sándor-díjat és Gundel művészeti díjat kapott. 2013-ban Artisjus-díjjal, 2014-ben József Attila-díjjal tüntették ki.

A hit paradicsoma (Paradies: Glaube) – színes, feliratos, osztrák-német-francia filmdráma, 113 perc, 2012 , rendező: Ulrich Seidl, forgatókönyvíró: Ulrich Seidl, Veronika Franz, operatőr: Edward Lachman, Wolfgang Thaler, producer: Ulrich Seidl, vágó: Christof Schertenleib, szereplők: Maria Hofstätter (Anna Maria), Nabil Saleh (Nabil), Natalya Baranova (Natalya), Rene Rupnik (Herr Rupnik), Daniel Hoesl (Messdiener), Dieter Masur, Trude Masur
“Egy ötvenesnek kinéző, negyvenes háziasszony leveti virágmintás otthonkáját, nagymamabugyijában a feszület elé térdel, korbáccsal véresre veri a hátát, majd feláll, és megköszöni az egészet Jézusnak. És ez még csak az első jelenet Ulrich Seidl Paradise-trilógiájának második részéből, A hit paradicsomából. (…) A hit paradicsomá-t (Paradies: Glaube) ugyanaz a hiperrealizmust és a naturalizmust részvéttelen hidegséggel keverő látásmód és az empátia lehetőségének teljes hiánya jellemzi, mint az előző filmet; nincs kivel együtt érezni, nincs kivel azonosulni – még a vélt rendezői szemszöggel sem, mert a rendező kivonja magát a történetből. Mintha csak egy-egy kamera maradt volna ott a lakások bizonyos pontjain, akár nem is a legmegfelelőbb helyen (persze ez a torzó-esztétika valójában inkább kelti a megkomponáltság, mintsem a véletlenszerűség érzését), s ezek veszik fel ezeknek az így vagy úgy visszataszító embereknek az életét. Félrenézni pedig nem lehet…” (http://www.origo.hu/filmklub/blog/kritika/20130823-verd-magad-veresre-isten-is-megsegit-a-hit-paradicsoma-kritika-ulrich-seidl.html)
A filmről még:
http://sajatszoba.blog.hu/2013/08/28/a_hit_paradicsoma_paradies_glaube
http://filmtekercs.hu/kritikak/jezus-te-olyan-szep-ferfi-vagy-a-hit-paradicsoma
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=pYOddVREv80
Írómozi című sorozatunkról:
http://www.litera.hu/dosszie/iromozi
További alkalom:
2014. december 17. – Vendég: Simon Márton
LITERA: http://www.litera.hu/ – litera@litera.hu; litera2006@gmail.com
A Litera irodalmi portál és a Nyitott Műhely írói filmklubjában kortárs írók kedves filmjeit láthatják havi egy alkalommal. A vetítések után – mint klasszikus filmklubban – beszélgetések következnek, amelyekben nem csak vendégeink vallanak filmmel kapcsolatos gondolataikról, de számítunk a jelenlévő közönség aktív értelmezői részvételére is.
A program az NKA  támogatásával jött létre.
Belépődíj: 500 Ft

2014 november 26

Részletek

Dátum: 2014. 11. 26.
Időpont: 19:30 - 21:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: