ÍRÓMOZI

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ÍRÓMOZI

A KÖNNYŰLOVASSÁG TÁMADÁSA – SZÉCSI NOÉMI VÁLASZTÁSA
– az vetítést követően az íróval Szekeres Dóra, a litera.hu szerkesztője beszélget

Az Írómozi új évadának első vendége Szécsi Noémi, aki Tony Richardson angol rendező A könnyűlovasság támadása című filmjét választotta erre az estére: a brit történelem leghírhedtebb, öngyilkos katonai akciójáról a Krím-félszigeten. A Finnugor vámpír, a Kommunista Monte Cristo, az Utolsó kentaur, a Nyughatatlanok, a Gondolatolvasó című regények és a Halcsontos fűző blog szerzője, Szécsi Noémi aktuális témát választott, ezen az estén Tony Richardson 1968-as filmjét vetítjük az 1854-es krími háborúról.


Harry Andrews (Lord Lucan) és Trevor Howard (Lord Cardigan)

A könnyűlovasság támadása (The Charge of the Light Brigade) – színes angol film, 120 perc, 1968, rendező: Tony Richardson, forgatókönyvíró: Charles Wood, zeneszerző: John Addison, operatőr: David Watkin, vágó: Kevin Brownlow, Hugh Raggett, szereplők: Trevor Howard (Lord Cardigan), Vanessa Redgrave (Clarisse), David Hemmings (Nolan kapitány), John Gielgud (Lord Raglan), Harry Andrews (Lord Lucan)
Tony Richardson, A hosszútávfutó magányossága, az Egy csepp méz, és a Dühöngő ifjúság rendezőjének klasszikussá vált alkotása. 1854. október 25-én a Krím-félszigeten lévő Balaklavánál vagyunk, ahol sor kerül a brit történelem leghírhedtebb katonai akciójára. A kis kikötővárosért az oroszok ellen folytatott csatát négy ízig-vérig viktoriánus katonatiszt irányítja. Lord Raglan, a brit haderők főparancsnoka adja ki a parancsokat. Nem csoda, ha utasításai zavarosak, hiszen egy távoli dombról követi az eseményeket, ráadásul kevés fogalma van saját hadseregéről. A lovashadosztály vezetője, Lord Lucan a csatatéren tartózkodik ugyan, de nem látja át a csapatok mozgását. A könnyűlovasság vezetőjét, az ostoba Lord Cardigant pedig leköti a tiszttársai elleni gyűlölködés. Egy ifjú lovastiszt, Nolan százados elég okos és mozgékony ugyan ahhoz, hogy megértse a hadi helyzetet, ám éppen az ő végzetes tévedése sodorja bajba a könnyűlovasságot, mely 600 emberével egyenesen belerohan az orosz ágyúk tüzébe. Csodával határos módon az akció sikerül, és a könnyűlovasság nagyobb része is élve ússza meg a hajmeresztő összecsapást.
“A film nem annyira a rohamról, mint inkább a viktoriánus Anglia szelleméről szól. Egy sor kiválóan fotografált impresszionista villanás az utcák, a barakkok életéről, az otthonokról, és a színházak közönségéről, kaleidoszkópszerűen mutatja be az emberek viszonyulását a háborúhoz az 1850-es években” – írja a Morning Star 1968. április 13-án.
“4 zavaros parancs, 4 viktoriánus kori katonatiszt, 119 halott ember és 375 elpusztult ló. Számokban röviden így lehetne leírni a brit hadtörténelem egyik leghírhedtebb epizódját, 670 huszár, ulánus és könnyűdragonyos öngyilkos rohamát a Krím-félszigeti Balaklavánál” – olvasható a Történelem mindenkinek oldalán. „Csodálatos, de ez nem háború! Ez őrültség!” – állította Bosquet francia tábornok a roham után. (A filmről olvashatnak a Prae Nézőzug oldalán is.)
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=PPTvqNuqiPY


Forgatás előtti (vagy utáni) ‘csapatmozgás’

A Litera irodalmi portál és a Nyitott Műhely írói filmklubjában kortárs írók kedves filmjeit láthatják havi egy alkalommal. A vetítések után – mint klasszikus filmklubban – beszélgetések következnek, amelyekben nem csak vendégeink vallanak filmmel kapcsolatos gondolataikról, de számítunk a jelenlévő közönség aktív értelmezői részvételére is.
Az esemény a Facebookon.
Az Írómoziról további részleteket tudhat meg dossziénk anyagaiból.
További alkalmak:

2014. április 28. hétfő – Vendég: Babiczky Tibor – Film: A vadászat, rend. Thomas Vinterberg, 2012, beszélgetőtárs: Nagy Gabriella
2014. május 28. szerda – Vendég: Oravecz Imre, beszélgetőtárs: Jánossy Lajos
2014. június 11. szerda – Vendég: Kovács András Ferenc, beszélgetőtárs: Keresztury Tibor
A program az NKA és a Summa Artium támogatásával jött létre.
Belépődíj: 500 Ft

2014 március 26

Részletek

Dátum: 2014. 03. 26.
Időpont: 19:05 - 21:05

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: