JAZZMŰHELY

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

JAZZMŰHELY

OLÁH KÁLMÁN és BALÁZS ELEMÉR SZABAD INPROVIZÁCIÓS ESTJE

 

Normal
0
21

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

st1:*{behavior:url(#ieooui) }

 

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

OLÁH KÁLMÁN zenei tanulmányait a Bartók Béla Konzervatórium dzsessztanszakán végezte. 1990-ben alapította meg a Trio Midnightot, ezt az újító szellemű dzsessztriót, amely meghozta számára az elismerést, és amelynek köszönhetően rendszeresen lép fel nagyhírű dzsesszfesztiválokon. 1994-ben megalapította az Oláh Kálmán Szextettet, melyben élvonalbeli magyar muzsikusok játszottak, és játszanak ma is. Egyénileg neves külföldi zenészekből álló formációkban is gyakran fellép, előadói sokszínűségét jelzi, hogy szenvedélyesen feszegeti a zene határait, és csillapíthatatlan vággyal keresi az önkifejezés új formáit. Mesterien ötvözi a dzsessz, a népzene és a kortárs klasszikus zene elemeit. Oláh Kálmán 2006. szeptember 17-én Washingtonban a legrangosabb amerikai jazz-zeneszerzőverseny, a Thelonius Monk Jazz Composer’s Competition fődíját vette át. Ezt a díjat a több száz műből kiválasztott egyetlen legjobbnak megítélt kompozíciójáért kapta, melyet a gálaesten Jacky Terrason, John Patittuci és Terry Lyne Carrington adott elő.

BALÁZS ELEMÉR hat éves korában kezdett ismerkedni a dobokkal. A még kamaszfejjel folytatott zongoratanulmányok mellett hamar a magyar jazz élvonalának keresett dobosává vált, többek között Szakcsi Lakatos Béla, Babos Gyula és Lakatos Ablakos Dezső partnereként. Oláh Kálmán zongoristával és Egri János bőgőssel hozta létre a kiemelkedő jelentőségű Trio Midnight formációt. Rendkívül aktív jazzmuzsikus, a trióval párhuzamosan számos zenekar (Test, Joy, No-spa, Creative Art Ensemble, Off Course stb.) tagjaként koncertezett és készített lemezfelvételeket. Több mint ötven lemezen hallható a játéka, tehetségén és szakmai felkészültségén túl nem mindennapi sokoldalúságát is bizonyítva. Szólókarrierje két főbb szakaszra osztható: triójával, illetve kvintettjével három lemezt készített, mindeközben, 2000-ben alakította meg a Balázs Elemér Groupot. A Group zenéje bármikor, bármilyen hangulatban élvezhető – tartják a kritikusok. Az egész egy nagy repülés, lebegés kábítószer nélkül. Végül idézzük Pat Metheny szavait Elemérről: “Úgy gondolom, ma Ő az egyik legjobb dobos a világon. Képes minden zenei pillanatot belülről hallani; muzikalitása, finomsága és spontán döntéshozó képessége révén minden vele játszó zenész számára lehetővé teszi, hogy a legjobbat hozzák ki magukból. Csodálatosan üti meg a hangszerét – mindig élvezem, ha alkalmam nyílik vele muzsikálni, illetve a játékát hallani.”

A program az NKA Zenei Kollégiuma, az EJI és az Artisjus (www.nka.hu www.eji.hu www.artisjus.hu) támogatásával jött létre.

Belépődíj: 1.200, diák: 900 Ft (Jegyszedő: Hajdú Gergő)

 

 

2010 április 01

Részletek

Dátum: 2010. 04. 01.
Időpont: 19:30 - 21:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: