JLG FILMKLUB

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

JLG FILMKLUB

a Szerzői Filmklub 2014-ben bemutatja: “Jean-Luc Godard kilenc (új) filmje – a kommunikáció alatt és felett” című sorozatának a keretében:

KERESZTNEVE: CARMEN
– meghívott előadó: Attila Sárosi filmesztéta –


JLG

Keresztneve: Carmen (Prenom Carmen) – színes, magyarul beszélő, francia filmdráma, 85 perc, 1984, rendező: Jean-Luc Godard, író: Prosper Mérimée, forgatókönyvíró: Anne-Marie Miéville, zeneszerző: Tom Waits, operatőr: Raoul Coutard, Jean Garcenot, jelmeztervező: Renée Renard, producer: Alain Sarde, vágó: Jean-Luc Godard, Suzanne Lang-Willar, szereplők: Maruschka Detmers (Carmen X), Jacques Bonnaffé (Joseph Bonnaffe), Myriem Roussel (Claire), Jean-Luc Godard (Jean nagybácsi), Christophe Odent


Szigorúan csak 18 éven felülieknek!

“De a filmeket tekintve, mindig is szerettem a kétségbeesett, fájdalmas szerelmi történeteket. Itt van ez a Godard film, melynek címe: Keresztneve: Carmen. Francia kiejtéssel meg sem próbálom kimondani. Mindig is ezt találtam az egyik legőszintébb és leginspirálóbb szerelmi történetnek, amit valaha láttam…” (Robert Pattinson – Twilight)
A gyönyörű Carmen (Maruschka Detmers) egy bankokat kiraboló banda tagja. Egyik rablásuk során, Joseph (Jacques Bonnaffé), a fiatal rendőr, azonnal beleszeret a lányba, és együtt elmenekülnek a tengerpartra, ahol átadják magukat a szerelemnek. Néhány nap után, megérkezik a banda főnöke, és közli, hogy egy gazdag üzletember elrablását tervezik, amihez szükségük van Carmenre. A lány újdonsült szerelmével együtt visszatér a városba. Társaival együtt – ürügyként – egy dokumentumfilmet kezdenek forgatni a szállodában, amelyben a milliárdos áldozat megszállt.
“Egy öregedő, beteg filmrendezőt (Jean-Luc Godard játssza) a kórházban meglátogatja Carmen nevű fiatal unokahúga. Arra kéri, adja kölcsön tengerparti villáját egy dokumentumfilm-forgatásra, sőt vegyen részt a filmkészítésben. A valóságban Carmen egy terrorista csoport tagja, a villa ahhoz kell, hogy a túszaikat ott rejthessék el. De a társaság előbb kirabol egy bankot. Joseph, a fiatal rendőr elfogja Carment, majd megszökik vele. Néhány napig együtt élnek az elhagyott villában, de Carmen becsapja, nem szereti. Joseph-re szükségük van, mert részese lesz a tervezett terrorista akciónak…” (Bikácsy Gergely)
Díjak és jelölések:
Velencei Nemzetközi Filmfesztivál (1983) – Új technikai megoldás: Raoul Coutard
Velencei Nemzetközi Filmfesztivál (1983) – Arany Oroszlán: Jean-Luc Godard
A filmklub előtt és után a Francia Új Hullám Kiadó első magyar nyelvű Godard-tanulmánykötete kedvezményesen 2.500Ft-ért vásárolható meg: JLG/JLG – Jean-Luc Godard dicsérete, avagy a filmművészet önfelszámolása (Szerzőifilmes Könyvtár 3. kötet) címmel.
A Szerzői Filmklub következő tervezett vetítése:
2014. március 7. péntek 19 óra Nyitott Műhely
Jean-Luc Godard: Vigyázat jobbról – egy mennyei hely a földön (1987) mf. 87′
Az est a Summa Artium támogatásával jött létre.
Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2014 február 07

Részletek

Dátum: 2014. 02. 07.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: