KAMARAMŰHELY /ÉVADZÁRÓ/

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KAMARAMŰHELY /ÉVADZÁRÓ/

OLÁH KÁLMÁN – WINAND GÁBOR DUÓ

Ebben az évadban, kéthavi rendszerességgel, két remek magyar jazzista klubjai váltják majd egymást az adott hónap egy-egy csütörtökén, itt, a Nyitott Műhelyben: Juhász Gábor gitárduó sorozata, ill. Oláh Kálmán duó-, trió-formációi.
Kálmán a következőt mondta egyik itteni koncertjét követően: Laci, értsd meg, én a Műhelyben tudok igazán kibontakozni! Sokszor gondoltunk már korábban is arra, hogy Kálmánt meg kellene nyerni, hogy rendszeresen szerepeljen a Műhelyben. E mondat elhangzásával bizonyossá vált: szándékaink fedik egymást.

Oláh Kálmán zenei tanulmányait a Bartók Béla Konzervatórium dzsessztanszakán végezte. 1990-ben alapította meg a Trio Midnightot, ezt az újító szellemű dzsessztriót, amely meghozta számára az elismerést, és amelynek köszönhetően rendszeresen lép fel nagyhírű dzsesszfesztiválokon. 1994-ben megalapította az Oláh Kálmán Szextettet, melyben élvonalbeli magyar muzsikusok játszottak, és játszanak ma is. Egyénileg neves külföldi zenészekből álló formációkban is gyakran fellép, előadói sokszínűségét jelzi, hogy szenvedélyesen feszegeti a zene határait, és csillapíthatatlan vággyal keresi az önkifejezés új formáit. Mesterien ötvözi a dzsessz, a népzene és a kortárs klasszikus zene elemeit. Oláh Kálmán 2006. szeptember 17-én Washingtonban a legrangosabb amerikai jazz-zeneszerzőverseny, a Thelonius Monk Jazz Composer’s Competition fődíját vette át. Ezt a díjat a több száz műből kiválasztott egyetlen legjobbnak megítélt kompozíciójáért kapta, melyet a gálaesten Jacky Terrason, John Patittuci és Terry Lyne Carrington adott elő.

Winand Gábor a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola jazz ének szakának elvégzése után rögtön bekerült a magyar jazz élet egyik nagy egyéniségének, a gitáros Babos Gyula zenekarába, mint frontember. 1990-ben ismerkedett meg Gadó Gáborral, és Gadó Joy nevű zenekarával kezdett dolgozni. Az együtt töltött pár év alatt rengeteg fesztiválon ért el sikereket. Ezek után érkezett a felkérés az akkori (Dés László saxofonos vezette) Trio Stendhaltól közreműködésre mint vendég szolista. Lemezeken, koncerteken játszottak együtt, majd Gőz László vezette ESP band tagja lett. Két év után távozott a zenekartol, és egy másik nagy magyar jazz egyéniséggel kezdett dolgozni, a zongorista Vukán Györggyel. Jelenleg a Balázs Elemér Grouppal dolgozik, ismét együtt játszik Gadó Gáborral, saját négy önálló lemezét is vele készítette. Jelenlegi formációi között található még a Bosambo zenekar; a kubai énekesnõ, Elsa Valle együttese, valamint saját csapata, a Winand Quartet, Rozsnyói Péter (zongora), OrbánGyörgy (nagybõgõ) és Dés András (ütõhangszerek) közremûködésével.
Az utóbbi években ismét együtt játszik Gadó Gáborral, akivel saját neve alatt megjelenõ lemezeit készítette. Corners of my mind címû albuma 2002-ben az egyik legnívósabb dzsesszmagazin, a francia Jazzman Choc de l année díját nyerte el, melyet az év legkiemelkedõbb lemezeinek ítélnek oda.
Az elmúlt idõszakban saját lemezeinek anyagával számos helyre kapott meghívást Franciaországba (Jazz Festival de Souillac, Jazz Festival de Tours, Mittel Europa Jazz Festival Schiltingheim, Párizs, Valenciennes)

www.kalmanolah.com

http://www.winandgabor.com

Belépődíj: 1.200, diák 900 Ft (Önkéntes jegyszedő: Lili)

2012 június 13

Részletek

Dátum: 2012. 06. 13.
Időpont: 19:30 - 21:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: