KARÁCSONYI KONCERT // HEGEDŰ-CSELLÓ DUÓ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KARÁCSONYI KONCERT // HEGEDŰ-CSELLÓ DUÓ

ROHMANN DITTA – SZIRTES EDINA MÓKUS

Nehéz olyan különleges találkozást felfedezni, ami igazán újat hoz a zeneirodalomban.
Amikor két muzsikus találkozik, nemcsak a hangszereikkel, hanem lelkükkel, képzelőerejükkel, egész „érzővilágukkal”érintik meg egymást. Egy új felállásnál ez lehet a legnagyobb ajándék. A gordonka és a hegedű hangja egymás mellett is gyönyörű és inspiráló. Ditta varázslatos személye, lankadatlan figyelme és angyali érzékenysége – mely néha egészen szenvedélyessé válik – kiegészíti muzsikus társa Szirtes Edina Mókus képzeletvilágát.
Rohmann Ditta Junior Príma és Artisjus díjas csellóművész. J.S.Bach és a XX. századi,  valamint a mai kortárs zeneszerzők műveinek avatott és szenvedélyes tolmácsolója. Jelenleg a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára, fellép szólistaként, kamarazenészként és a Chamber Orchestra of Europe vendégeként. Kitüntetéses diplomát szerzett Budapesten Perényi Miklósnál és Baselben Ivan Monighettinél. Korábban tanult Bostonban, a New England Conservatoryban Suren Bagratuninál. Mesterkurzusokon csiszolta tudását, többek között Bernard Greenhouse, Frans Helmerson, Steven Isserlis, Rados Ferenc és Schiff András óráin. Kamarazenészként nemzetközi és hazai versenyek díjazottja, a Premio Trio di Trieste és az Orpheus Festival Zürich különdíjasa.  2008 óta egy párizsi Jean-Baptiste Salomon csellója van, 1770-ből. Mindemellett bátran kalandozik más zenei stílusok (jazz, világzene) irányába is, ennek egyik ékes bizonyítéka, a 2014 óta működő duó formáció is, amelyet SZŐKE SZABOLCS Artisjus díjas zeneszerzővel, a balkáni és keleti vonós hangszerek specialistájával közösen hoztak létre. Az igen eltérő múlttal és különböző játék technikákkal rendelkező vonós hangszerek : a cselló, a gadulka és a sarangi új hangzásbeli lehetőségeit és különleges,egyéni ízeit kutatják, Szőke Szabolcs kompozícióinak bemutatásán keresztül. A művek előadása során a két szólista gyakran él a szabad improvizáció eszközeivel is. Néhány darabban a szintén egyedi és varázslatos hangszer, az array mbira (120 hangos kalimba) kíséretével szólal meg a cselló és Ditta énekhangja. A duó repertoár néhány kompozícióját korábban már hallhatták – többek között- az Opus Jazz Club közönsége is a Trió Squelinivel közös koncerteken. Talán túlzás nélkül elmondható, hogy ebben a duóban és a DUETTI PARALLELI teljes lemez anyagában teljes gazdagságában és szépségében bontakozik ki a két vonós hangszer közös hangzásának szinte minden lehetősége. Az sem véletlen, hogy a felvételt a Patyolat/Próbaüzem termében rögzítették, hiszen ez volt egyben a duó első közös fellépésének is – anno – a helyszíne.
Azt mondják, Szirtes Edina Mókus muzsikájáról szólva világzenéről beszélünk. Leginkább azonban olyan alkotóról van szó, aki kezdetektől fogva a műfaji korlátokat feszegeti. Ízig-vérig komolyzenész, de valóban felfedezhető jó pár olyan zenei jellegzetesség játékában, amely a dalokat folkosabb vagy etnósabb hangulatúvá varázsolja. Ez a környező vagy akár több ezer kilométerre élő népek zenéi – erdélyi, cigány, kelta vagy akár a feketék muzsikája – iránti rajongásából ered. Az eredmény talán azért is eklektikus, mert Mókus, befogadóként, semmilyen jó muzsikának nem tud ellenállni. Edina – a zenén túl – mást is szeretne egyszer majd maga után hagyni: gondolatot. Hogy nem vagyunk egyedül, hogy vannak még álmodozók, hogy merítsünk erőt magunkból (mert mindig van még ott bent elrejtve), hogy fel tudjunk állni, ha elesettnek érezzük magunkat, s hogy a teljes káoszból egy cseppnyi szeretet csodát varázsol. Harmóniát, összetartozást, muzsikát. Néha simogatóan, lágyságosan álmodoztató, néha tányérdobálósan mulatós, vérpezsdítő, asztalra csapós, borzongatós, de mindvégig őszinte, szívet próbáló és szívre vigyázó.
A koncert keretében klasszikus és kortárs műveket, valamint improvizációkat hallgathatunk a két kiváló művész előadásában.
Belépődíj: 1.800, diák: 1.200 Ft (Önkéntes jegyszedő: Balogh László Bacilus)

2022 december 20

Részletek

Dátum: 2022. 12. 20.
Időpont: 20:00 - 23:00