KÉSELÉS VILLÁVAL (ÚJ FOLYAM)

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÉSELÉS VILLÁVAL (ÚJ FOLYAM)

Vendégeink: KALI ÁGNES és KÖRÖSZTÖS GERGŐ
– az est házigazdái: Csete Soma és Vida Kamilla –

Újraindult
a Késelés Villával irodalmi beszélgetéssorozat! Az idei évad rengeteg meglepetést tartogatott. Az estek felfoghatók ősbemutatókként, hisz a meghívottak olyan szövegeket is felolvasnak, amelyek még nem jelentek meg semmilyen felületen.
A Nyitott Műhelyben legközelebb, az évadzáró Késelésen Kali Ágnes és Körösztös Gergő lesznek a vendégeink. A felolvasást és beszélgetést követően pedig a szerzők kedvenc zenéire bulizhat, aki eljön!Kali Ágnes
(1996, Sepsiszentgyörgy) költő, dramaturg. A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karán tanult teatrológiát. Több ízben díjazottja volt a Sárvári Diákköltő Találkozóknak és a Deákpoézisnek. 2015-ben szerepeltek versei az R25 – A rendszerváltás után született generáció a magyar lírában című antológiában.  Jelenleg leginkább a művészeti ágak egymásbafonódásának folyamata érdekli, a nyelv rétegei, az ösztönösség megnyilvánulási formái, illetve az ismeretek, a különböző tudatállapotok le- és felépülése, ütköződése a művészetekben. Első verseskötete a könyvhétre jelenik meg a Fiatal Írók Szövetsége gondozásában.
A sepsiszentgyörgyi születésű költő, Kali Ágnes versei egy ököllel összetört tükör szilánkjaira emlékeztetnek, melyeket vérző kézzel próbálunk újra egymás mellé illeszteni. Mintha egy ilyen törött tükörből látná magát és a világot. Elcsúszott illesztések, hiányzó darabok, sérült foncsor, a kép töredékes, olykor torz, de rendkívül intenzív, amit látni enged. Ezeknek a verseknek az igazi erejét a hallgatásuk adja. A radikális sorok mögötti néma mondatok. Kali Ágnes világában sebet üt, ami megtörtént, és ugyanilyen traumatikus esemény annak kimondása. Mert minden lényegi kimondhatatlan, irtózatos erővel feszít mégis, feltörni vágyik, képeket, nyelvet keres magának, majd elhal névtelen. Tél van, szívünk pávatoll. Nagy Gabriella
Körösztös Gergő (1998, Dunaújváros) költő. Az ELTE BTK szabad bölcsészet szakos hallgatója. 2016-ban a Helikoni Ünnepségek fődíját nyerte irodalmi alkotás kategóriában. A Deákpoézis különdíjasa és meghívott a Sárvári Diákköltő Találkozón 2017-ben. Első verspublikációja bekerült a 2016-os Szép versek antológiába.
Ahogyan Királyok királya című versében épít követ kövekre ezer halszagú vendégmunkás, úgy rétegzi verseinek építményét Körösztös Gergő. Dús, felkavaróan eleven látomásokra nyit ajtót, ebben a festményszerűen részletgazdag képi világban talál folyamatosan változó helyet és formát magának a tárgyakban, mozdulatokban, tájban, élőben és holtban – egy szóval mindenben – jelen lévő, kiterjesztett én. „Tenyeremre tettem a lelkem: / Nézd meg, milyen szép százlátó üveg!”, írja Körösztös Gergővel egyidősen, tizenkilenc évesen József Attila. Ám Körösztös verseiben más születik ebből, miközben a „százlátó” tekintet végigpásztáz táján, érzékeny kölcsönhatásban együtt pulzál, vibrál és eggyé olvad a látvánnyal.
Nagy Gabriella
Kali Ágnes könyve a helyszínen megvásárolható lesz.
Azt est létrejöttét a Hárs Pincészet támogatta.

A belépés díjtalan.

2018 június 18

Részletek

Dátum: 2018. 06. 18.
Időpont: 20:00 - 22:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: