KI VAGYOK ÉN? // HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KI VAGYOK ÉN? // HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA

JOSEPH LOSEY: KLEIN ÚR

Klein úr /Monsieur Klein/, francia-olasz filmdráma, 1976, 122 perc, rendező: Joseph Losey, forgatókönyvíró: Franco Solinas, zeneszerző: Egisto Macchi , Garry Fischer, Pierre Porte, operatőr: Pierre-William Glenn, Gerry Fisher, vágó: Henri Lanoë, szereplők: Alain Delon Robert Klein, Francine Bergé Nicole, Jeanne Moreau Florence, Jean Bouise, Juliet Berto Jeanine
Az 1942-es párizsi zsidóelhurcolás időszakában játszódik a történet. Robert Klein, jómódú párizsi műkereskedő a zsidóüldözések kezdetétől szép hasznot húz a zsidók nyomorúságából, amikor olcsón fölvásárolja javaikat. Egyszer azonban rájön, hogy őt összetévesztik egy azonos nevű zsidó férfival. A titokzatos hasonmás kutatása saját énjének föltárásához vezet. A végén tudatosan vállalja a sorsközösséget az üldözöttekkel, s a nácik őt is deportálják.

A filmklubot vezeti: Harmat György filmkritikus

Harmat György filmkritikus, filmesztéta. Már bölcsészkari szakdolgozatát is filmről írta (Bergman: Szenvedély). Volt a Magyar Televízió film- és programszerkesztője. 1998-99-ben a Magyar Hírlap filmkritikusa. Szerkesztett, lektorált filmtárgyú könyveket. Színházról is ír. Legjelentősebb publikációs fóruma a Filmvilág (A realizmus csele, Előítélet a börünk alatt – Pasolini, Kizökkentek az időből – Maár Gyula, Ha a szellem szabad stb.), a Filmkultúra (Az erdő mégsem háza a harmóniának – Kézdi-Kovács Zsolt, Ha az élet színjáték – Fassbinder, Ferreri mester meséi, Hópehely, tollpihe, élet és halál – Steve McQueen: Éhség stb.) és a Librarius online kulturális magazin (Robert Wilson ereje stb.). Tanulmánya jelent meg (Godard: hogyan rombol és épít?) a JLG/JLG – Jean-Luc Godard dicsérete, avagy a filmművészet önfelszámolása című kötetben.
További alkalmak:
május 12. – Pier Paolo Pasolini: Ödipusz király (1967)
június 9. – Miloš Forman: Fekete Péter (1964)
Belépődíj: 1.200 Ft (Önkéntes jegyszedő: Balogh László Bacilus)

2023 április 14

Részletek

Dátum: 2023. 04. 14.
Időpont: 18:00