KI VAGYOK ÉN? // HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KI VAGYOK ÉN? // HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA

PIER PAOLO PASOLINI: OIDIPUSZ KIRÁLY

Oidipusz király /Edipo re/ olasz filmdráma, 1967, 104 perc, rendező: Pier Paolo Pasolini, író: Szophoklész, forgatókönyvíró: Pier Paolo Pasolini, operatőr: Giuseppe Ruzzolini, producer: Alfredo Bini, vágó: Nino Baragli, szereplők: Franco Citti Oidipusz király, Silvana Mangano Iokaszté, Alida Valli Meropé, Carmelo Bene Kreón, Julian Beck Teiresziász, Luciano Bartoli Laius, Ninetto Davoli Angelo, a hírnök, Pier Paolo Pasolini
Sajátos módon vitte filmvászonra Szophoklész drámáját az olasz film fenegyereke, Pier Paolo Pasolini. A cselekmény két szálon fut. A XX. században játszódó történet főhőse egy katonatiszt családjába születik, és apja már az első perctől féltékeny rá. Az ókori legendában pedig a kis Ödipuszt egy jóslat miatt halálra szánják, távol családjától nevelődik fel.

A filmklubot vezeti: Harmat György filmkritikus

Harmat György filmkritikus, filmesztéta. Már bölcsészkari szakdolgozatát is filmről írta (Bergman: Szenvedély). Volt a Magyar Televízió film- és programszerkesztője. 1998-99-ben a Magyar Hírlap filmkritikusa. Szerkesztett, lektorált filmtárgyú könyveket. Színházról is ír. Legjelentősebb publikációs fóruma a Filmvilág (A realizmus csele, Előítélet a börünk alatt – Pasolini, Kizökkentek az időből – Maár Gyula, Ha a szellem szabad stb.), a Filmkultúra (Az erdő mégsem háza a harmóniának – Kézdi-Kovács Zsolt, Ha az élet színjáték – Fassbinder, Ferreri mester meséi, Hópehely, tollpihe, élet és halál – Steve McQueen: Éhség stb.) és a Librarius online kulturális magazin (Robert Wilson ereje stb.). Tanulmánya jelent meg (Godard: hogyan rombol és épít?) a JLG/JLG – Jean-Luc Godard dicsérete, avagy a filmművészet önfelszámolása című kötetben.
További alkalmak:
június 9. – Miloš Forman: Fekete Péter (1964)
Belépődíj: 1.200 Ft (Önkéntes jegyszedő: Balogh László Bacilus)

2023 május 12

Részletek

Dátum: 2023. 05. 12.
Időpont: 18:00 - 22:00