KI VAGYOK ÉN? // HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KI VAGYOK ÉN? // HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA

MILOS FORMAN: FEKETE PÉTER

Fekete Péter /Černý Petr/ csehszlovák filmszatíra, 1963, 90 perc, rendező: Milos Forman, forgatókönyvíró: Milos Forman, Jaroslav Papousek, zeneszerző: Jirí Slitr, operatőr: Jan Nemecek, vágó: Miroslav Hájek, szereplők: Ladislav Jakim Péter, Pavla Martinkova Pavla, Jan Vostrcil Péter apja, Vladimír Pucholt Cenda, Pavel Sedlacek Lada
Milos Forman első filmje a Fekete Péter, melyben olyan kamaszfiút ismerünk meg, aki csak a nagyképűen idomítani akaró atya, a rezesbanda szerény képességű karmestere és a hipokrita társadalom szemszögéből válik “feketepéterré”, valójában tisztán és értetlenül vergődik a hétköznapok világában. Főhősünk tehát Péter, egy önkiszolgáló bolt felülvigyázója, akit a társadalom azért állított erre a felelősségteljes helyre, hogy megakadályozza az ötdekás kávéscsomagok, fogkrémes tubusok és tábla csokoládék illetéktelen eltűnését a szatyrokban. A kamaszkor szexuális zűrzavara, a mindenáron elvesztésre szánt szüzesség és a szerelem tiszta illúziói, a társadalom morális, csak nehezen teljesíthető követelményei, s az ezekkel szembenálló tapasztalatok keverik ezt a Fekete Pétert könnyed válságba.
Forman mint elsőfilmes rendező számos díjat nyert a Fekete Péterrel, megkapta a csehszlovák kritikusok díját, az Aranyvitorlát, Locarnóban a fiatal kritikusok díját, az olasz filmklubok szövetségének díját, a Cinema 60 filmmagazin díját a Velencei Filmfesztiválon, és 1965-ben Oberhausenben a fiatal filmkritikusok díját.

A filmklubot vezeti: Harmat György filmkritikus

Harmat György filmkritikus, filmesztéta. Már bölcsészkari szakdolgozatát is filmről írta (Bergman: Szenvedély). Volt a Magyar Televízió film- és programszerkesztője. 1998-99-ben a Magyar Hírlap filmkritikusa. Szerkesztett, lektorált filmtárgyú könyveket. Színházról is ír. Legjelentősebb publikációs fóruma a Filmvilág (A realizmus csele, Előítélet a börünk alatt – Pasolini, Kizökkentek az időből – Maár Gyula, Ha a szellem szabad stb.), a Filmkultúra (Az erdő mégsem háza a harmóniának – Kézdi-Kovács Zsolt, Ha az élet színjáték – Fassbinder, Ferreri mester meséi, Hópehely, tollpihe, élet és halál – Steve McQueen: Éhség stb.) és a Librarius online kulturális magazin (Robert Wilson ereje stb.). Tanulmánya jelent meg (Godard: hogyan rombol és épít?) a JLG/JLG – Jean-Luc Godard dicsérete, avagy a filmművészet önfelszámolása című kötetben.
Belépődíj: 1.200 Ft (Önkéntes jegyszedő: Balogh László Bacilus)

2023 június 09

Részletek

Dátum: 2023. 06. 09.
Időpont: 18:00 - 22:00