KONCERT

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KONCERT

MINIMAL KLEZMER TRIO (IT-UK)
– házigazda: Szőke Szabolcs –

A kitűnő humorú és virtuóz muzsikusokból álló, a kelet-európai klezmer hagyományokat egészen sajátos stílusban tovább éltető formáció németországi, angliai és természetesen olaszországi koncert körútjain kívül, most harmadik alkalommal lép fel Magyarországon. Az eredetileg kortárs és klasszikus zenét játszó muzsikusok ebben a zenében improvizációs képességeiket is csillogtatják, és előadásuk nem nélkülözi a színházi elemeket sem. Álljon itt néhány idézet egy korábbi magyarországi fellépésük kapcsán íródott kritika, Végső Zoltán (Élet és irodalom, 2012. november 23.) tollából:
“A koncert katartikus pillanata az volt, amikor mindahányan meghaltak a színpadon. Francesco Socalt tinédzser korában ragadta magával a klezmer, először mégis erős kortárs zenei trenírozáson esett keresztül, hogy aztán rálépjen arra az útra, amely elvezetheti addig, hogy Európa egyik legjobb klarinétosa váljék belőle. A repertoár rendkívül széles, amit kibővít a készségszintű improvizációs képesség, az ezernyi kis csillám, amit a trió becsempész a ravasz szólamok közé. Ez volna hát a minimálisra csupaszított klezmer alapja Velencéből, ám ehhez még hozzá kell gondolni Nino Rota jellegzetes harmóniameneteit, John Zorn és a Masada határokat nem ismerő radikalizmusát, Giora Feidman gyönyörűen síró klarinéthangszínét és Fellini Amarcordjának világát. Modern népzene, improvizativ klezzjazz, zsidó színház olasz módra? Azt hiszem teljesen mindegy, ha az élő zene ereje úgyis magával ragadott.” /Végső Zoltán írásáa/
Minimal Klezmer Trio:
Francesco Socal – klarinét
Roberto Durante – melodika
Martin Teshome
(UK) – cselló
Vendégeik:
Váczi Dániel – szaxofon
Szőke Szabolcs – gadulka
Sárvári Kovács Zsolt – dob


Szőke Szabolcs, a koncert szervezője
A Minimal Klezmer Trio ajánlata:
Hagyományos klezmer dallamok nagy választéka, akusztikusan, improvizáció-szószban tálalva. Pirított kelet-európai dallamok egyvelege barokk mustárral, kiegészítve specialitásunkat, a rolád a la Naftule-val, párolt ritmuságyon, szilaj cigány tritónuszokkal körítve. Desszertnek pedig sült free jazz fagylaltba mártott, rántott óriás disszonáns hangfürtöket kínálnak.
(Sm fordításának felhasználásával)
Belépődíj: 1.200, diák 900 Ft (Önkéntes jegyszedő: Győri Blanka)
2014 november 17

Részletek

Dátum: 2014. 11. 17.
Időpont: 20:00 - 22:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: