KONCERT

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KONCERT

JUHÁSZ GÁBOR – BERKES BALÁZS – JESZENSZKY GYÖRGY TRIÓ

Büszke vagyok, hogy Berkes Balázs a barátom. Nemrég elmondta, hogy ötven valahány éve egy presszóban beszélték át Gonda Jánossal, hogy milyen legyen a magyar jazz oktatás. 52 évet zenélt Vukán Gyurival, mindenhol játszott már. Igazi jazz történelem. Ő az egyik példaképem. Jeszenszky Gyuri most az akadémia dobtanára, és vele turnéztam nemrég Erdélyben tehát jól össze vagyunk szokva. Remek zenész és remek ember. Jó este lesz, nagyon várom! (Juhász Gábor)
Juhász Gábor Gramofon- és Artisjus-díjas, Jónás Tamással Aegon-társdíjas jazzgitáros és zeneszerző. 1990 óta tanít, jelenleg a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz gitár szakán. Több nemzetközi hírű zenésszel játszott már együtt, akik közül Archie Shepp, Palle Mikkelborg, Erik Truffaz, Charlie Mariano, Ian Ballamy, Lars Danielsson, Stephen James, Bebo Baldan, Federico Sanesi, Theo Jörgensman mindenképp említést érdemel. Alapító tagja volt a Tin Tin Quartetnek, és közreműködője számos neves jazz zenész lemezének. Saját neve alatt 2002-ben jelent meg lemeze a dán Palle Mikkelborggal közösen, 60/40 címmel. 2006-ban megalapította a Juhász Gábor Triót, melyben Papesch Péter basszusgitározott és eredetileg Borlai Gergő, később Fodo (Födő Sándor) játszott ütőhangszereken. A trió Bacsó Kristóffal és Schreck Ferenccel kiegészülve Juhász Gábor Kvintett néven is fellépett. 2008-ban Szalóki Ágival közösen készítette el a Vágy muzsikál című albumot, amelyen Karády Katalin dalait dolgozták fel. A műsor azóta is hallható színházakban és koncerttermekben. 2009-ben 1978 címmel jelent meg Juhász Gábor szerzői CD-je, amelyen a kvintett és a trió is szerepel. Vendégművészként László Attila gitáron és Borbély Mihály pedig szaxofonon működött közre. Ez a lemez 2010-ben elnyerte az Év Magyar Jazz Hanglemeze díjat.
Rendszeresen koncertezik Gyémánt Bálinttal; a gitárduó saját szerzeményei Budapest címmel jelentek meg CD-n 2011-ben. Juhász Gábor, Lukács Miklós és Szalai Péter 2013-ban rögzített koncertalbuma a Making a Change címet viseli és John Coltrane: A Love Supreme című művének feldolgozása gitárra, cimbalomra és ütőhangszerre. Az albumon ezen kívül Juhász Gábor saját szerzeményei és Lukács Miklós egy Debussy feldolgozása is hallható. 2014-ben a pannonhalmi Arcus Temporum fesztivál felkérésére készítette el új zenei anyagát, amelyet Franz Schubert Winterreise című dalciklusa ihletett.
http://www.juhaszgabor.eu
https://www.facebook.com/juhaszgaborjazz

Berkes Balázs 1962-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola nagybőgő szakán. Hazai és külföldi partnereit, akikkel fesztiválokon, versenyeken, koncerteken és stúdiókban szerepelt, talán ő maga sem tudná felsorolni. Néhány kiragadott név a külföldi sztárok közül, akikkel alkalma volt együtt muzsikálni: Kay Winding, Kenny Wheeler, Albert Mangelsdorff, Tony Scott, Steve Grossman, Art Farmer, the Golden Gate Quartet és a környező országok vezető jazzmuzsikusai. A magyar élmezőnyben is kevesen vannak, akikkel nem szerepelt valamilyen közös produkcióban (színpadon, lemezfelvételen, közös formációban). Négyszer hívták meg Montreux-be, ahonnan már 1968-ban a Tomsits együttessel a Sajtó és kritikusok díjával térhetett haza. 1965 óta a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola Jazztanszakán, 1993-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazztanszékén tanít, docens. 2007-ben ment nyugdíjba. Számtalan formációban játszott, de igazi világa, saját nyilatkozata szerint is a triómuzsika.

Jeszenszky György jazzdobos. Hangszere iránti érdeklődés viszonylag későn alakult ki. Előbb Afrikából kapott egy djembét, és azon kezdett játszani, majd kubai congadobokat vásárolt magának. A Jazztanszakon Kovács Gyula és Nesztor Iván voltak a tanárai, de nyilatkozatai szerint rengeteget tanult más muzsikusoktól is. Számos jelentős ma is aktív, illetve már megszűnt magyar jazz-zenekar tagja. Játszott vagy játszik többek között az East Side Jazz Companyben, a Regős István Quartetben, a Trio Acousticban, az Equinoxban, a Grencsó Kollektívában és a Tóth Viktor Tercettben, illetve a Pocsai Kriszta Quintetben és Lakatos Ágnes triójában. Rendszeres fellépései mellett aktívan tanít több zeneiskolában.
Belépődíj: 1.200, diák: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő: Peti)

2015 május 14

Részletek

Dátum: 2015. 05. 14.
Időpont: 20:00 - 22:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: