KONCERT

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KONCERT

„AKIK MINDEN TÁJAT BEJÁRNAK”
HADEWIJCH SZERELEMMISZTIKUS DALAI (13. század)
Fordították: Daróczi Anikó és Rakovszky Zsuzsa
– Rakovszky Zsuzsával és Daróczi Anikóval Szabó T. Anna és Seláf Levente beszélget, közreműködik: a Panta Rhei együttes –

Hadewijch egy 13. századi női (begina) közösség misztikus mestere volt. Nemesi családból származott, írásaiból ítélve több nyelvet ismert, teológiai és misztikus traktátusokat olvasott latinul, fordított is, és otthonosan mozgott kora francia szerelmi lírájában. Látomásokat, leveleket és verseket írt. Költészetét főleg a világi szerelmi líra ihlette – versei zömét minden valószínűség szerint 12-13. századi trouvère dalokra írta saját anyanyelvén, a középholland nyelv brabanti nyelvjárásában.

Hadewijch az népnyelvi szerelemmisztikus költészet megteremtője, a németalföldi irodalom ikonikus alakja. Prózája és néhány verse már a kétezres évek elején megjelent magyarul (Hadewijch: A lélek nyelvén, Szent István Társulat, 2005, ford. Balogh Tamás, Daróczi Ainkó, Beney Zsuzsa). 2016-ban látott napvilágot összes verse (negyvenöt dal) Daróczi Anikó és Rakovszky Zsuzsa fordításában (L’Harmattan).

A Panta Rhei együttes azért alakult, hogy Hadewijch dalait magyarul is megszólaltassa, de többször fellépett már holland és flamand közönség előtt is (Budapest, Belgium, Hollandia). Az eredeti középholland szövegnek és a francia dallamoknak a magyar szöveg prozódiája sajátos lendületet ad. A közös munka folyamán a különböző zenei világokban otthonosan mozgó zenészek – Barvich Iván, Tóthe Emese Gyöngyvér és Simon István – szabadon asszociálhattak más, hozzájuk közel álló dallamokra. A dalokba szabad improvizációkat építettünk be, elkalandozunk andalúz és szefárd szerelmes dalok és késő- középkori laudák vidékeire, és óvatosan megközelítjük a szufi misztika zenei világát is.

Panta Rhei együttes:
Tóth Emese Gyöngyvér: ének, pszaltérium
Daróczi Anikó: középkori fuvolák, furulyák, dob, szöveg
Barvich Iván: kavalok, furulyák, ud, daf, riq
Simon István: gadulka, ud
Belépődíj: 1.500, diák: 1.000 Ft (önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2017 április 26

Részletek

Dátum: 2017. 04. 26.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: