KONCERT // ORIENTAL PROJECT

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KONCERT // ORIENTAL PROJECT

SZABÓ SÁNDOR
MAJOR BALÁZS
DUÓ


A Szabó/Major duó története 1980-ra nyúlik vissza, amikor elhatározták, hogy duóban fognak olyan improvizatív zenét játszani, ahol a keleti és a nyugati zenekultúra összeér. kezdetben Major Balázs tablán játszott, Szabó Sándor pedig 12 húros és klasszikus gitárokon. A pályafutásuk kezdetén Magyarországon ők voltak az első muzsikusok, akik különféle zenei kultúrák ötvözésén dolgoztak egy kreatív műfajban. Néhány év alatt ismertek lettek, szinte minden hazai jazz és ifjúsági klubban játszottak. A nyolcvanas évek közepére már kiforrott zenei koncepcióval rendelkeztek.
A duó kezdettől fogva számos nemzetközi együttesnek képezte a magját. Ilyen volt a Gilbert Isbin/Szabó Sándor/Major Balázs Trió, a Roberto Magris/Massimo De Mattia/ Szabó/Major Kvartett, a SzaMaNi Trió ahol Nikolai Ivanov zongorista, gitáros csatlakozott hozzájuk, a Fractal Strings ahol Michael Manring és Claus Boesser Ferraival alkottak kvartettet. A Kontaktus nevű formációban Kevin Kastning gitáros csatlakozott hozzájuk, az Euro-Oriental Consortban pedig Ralf Gauck basszus gitáros egészítette ki a duót. A legújabb formációban Heidrich Rolanddal alakítottak triót.
Az elmúlt években a duó hangszer összeállítása jócskán gazdagodott. Major Balázs dupla udu és cintányér kombinációja semmihez nem hasonlító egyedi hangzást eredményezett. Szabó Sándor a 24 húros kétnyakú bundnélküli lantja mellett, 12 húros bariton gitárokat, 16 húros gitárt, 21 húros kínai citerát és egy indiai vonós hangszert az esraj-t is használ.
A Szabó /Major Duó viszonylag ritkán lép fel eredeti duó felállásban, mostanra különféle hazai és külföldi együttesek magját képezi. A duó néhány felvételen megjelent a 2010-ben megjelent a Modern Magyar Makám című albumon is.
Belépődíj: 2.000, diák: 1.600 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2024 május 18

Részletek

Dátum: május 18.
Időpont: 20:00 - 22:30