KÖNYVBEMUTATÓ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÖNYVBEMUTATÓ

A Noran Libro Könyvkiadó és a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy megjelent

 

KELECSÉNYI LÁSZLÓ: CSÁTH ÉS A HOMOKEMBER című kötete

 

– a szerzővel Kőrössi P. József kiadóvezető beszélget –

 

 

Ez a könyv nem irodalomtörténeti szakmunka.

Ez a könyv nem mutatja be Csáthot, mint remek esszéistát, kiváló hírlapírót és zenei szakírót sem.

Ugyancsak nem foglalkozik, még érintőlegesen sem Csáth más műfajokba (képzőművészet, zene) tett termékeny kirándulásaival.

Akkor hát micsoda?

Sem több, sem kevesebb, mint egy kísérlet, hogy Csáth Gézát, az élvező és szenvedő magánlényt bemutassa. A rendszerváltás után ugyan újra napvilágot láttak szinte összes művei, naplói, feljegyzései (bár még lappanghatnak kiadatlan szövegek), írtak is róla szép számmal tudományos vagy esszéisztikus dolgozatokat, ám személyiségének épp azon oldala maradt árnyékban, amely tragikusan példázza egy univerzális tehetségű zseniális ember szomorú sorsát.

Nők és drog. Lányok, asszonyok, mámorok. Ópium, pantopon, morfium. Házasság és gyermek, gyilkosság és öngyilkosság. Katasztrófa – felemelkedés nélkül.

Valóban így lenne? Nincs mentség a számára?

Nem ítélkezünk. Döntse el az Olvasó, részesülhet-e Csáth Géza, született Brenner József az utókor kegyelmében.

 

 

Kelecsényi László író, filmtörténész. Budapesten, 1947-ben született. Az ELTE történelem-filozófia-esztétika szakán 1975-ben végzett. 1978-ban esztétikából doktorált. Dolgozott a Magyar Filmtudományi Intézet kutatójaként, a MAFILM Budapest Stúdió dramaturgjaként, volt a Köztársaság, az RTV Újság, a Respublika, a Duna TV munkatársa, a Dunaversitas Akadémia és a Pannon Egyetem oktatója. 2001-2007 között a Magyar Rádió Muzsikáló reggel című műsorának vezetője volt. 2008-tól a Zsigmond Király Főiskola óraadó tanára. Legutóbbi kötetei: Nagy kópéságok. Krúdy-titkok nyomában, 2007; Vászonszerelem. A magyar hangosfilm 1931-től napjainkig, 2007; Mozizó Budapest. 111 év a pest-budai mozgókban, 2008. 2005-től a Krúdy Gyula Összegyűjtött Munkái című sorozat szerkesztője.

Az est a MASZRE támogatásásval jött létre: www.maszre.hu

A belépés díjtalan.

2009 december 08

Részletek

Dátum: 2009. 12. 08.
Időpont: 17:00 - 19:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: