KÖNYVBEMUTATÓ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÖNYVBEMUTATÓ

A Jelenkor Könyvkiadó és a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy megjelent

GYÖMRŐI EDIT: SZEMBEN AZ ÁRRAL című regénye
– vendégeink: Mihály Eszter, a kötet szerkesztője, valamint Csordás Gábor, a Jelenkor Kiadó vezetője –


Igen, ennek a könyvnek a szerzője valóban József Attila pszichoterapeutája, akihez hol szerelmesen vádló, hol szerelmesen becéző költeményeit címezte. A Kommün Budapestjén, a két háború közötti Bécsben és Párizsban, a náci hatalomátvétel Berlinjében, majd Ceylonban, s végül egy Amerikába tartó teherszállító hajó fedélzetén játszódó, számos önéletrajzi elemet tartalmazó regénye azt bizonyítja, hogy Gyömrői Edit méltó volt erre a szerelemre. A németül írt, magyarul még soha meg nem jelent regényt Kis János fordította, Borgos Anna és Mihály Eszter látta el utószóval és jegyzetekkel.

Gyömrői Edit nevét sokan ismerik, de ha megkérdezzük, kit volt ő, a legtöbben három szóval el is intézik: József Attila pszichoanalitikusa. Nem meglepő, sokáig ugyanis csak ebben a szerepében hallhattak róla. Azt már nagyon kevesen tudják, hogy Gyömrői maga is költőként, íróként tevékenykedett a pszichoanalitikusi pálya mellett. József Attila kezelése csak rövid epizód volt az életében; még felsorolni is nehéz, mi mindennel foglalkozott – persze a pszichoanalízisen és az íráson kívül; csak hogy néhányat említsünk: szőnyegszövéssel, buddhizmussal, madarakkal, házak felújításával.
A színes személyiséghez pedig legalább annyira színes életút párosul. Gyömrői élt Budapesten, Bécsben, Berlinben, Colombóban, Londonban, rövidebb ideig Párizsban, Prágában, s bejárt még számtalan helyet a világban. Kapcsolatba került a kor szinte valamennyi intellektuális áramlatával és csoportjával. Részt vett a Vasárnapi Kör összejövetelein, így élethosszig tartó barátságot kötött Lesznai Annával, de ismerte Lukács Györgyöt, Kassák Lajost is, külföldön kapcsolatba került többek között Balázs Bélával, Brechttel.
Nagybátyja, Hollós István révén már nagyon korán érdeklődni kezdett a pszichoanalízis iránt, s Berlini tartózkodása alatt az Annie és Wilhelm Reich illetve Otto Fenichel nevéhez fűződő baloldali, marxista emigráns pszichoanalitikus körhöz csatlakozott, később pedig Anna Freud pénteki vitaestjein vett részt Bécsben.
Mindez csak rövid ízelítő az életéből, 91 éve alatt (1896-1987) hihetetlen élményanyagot gyűjtött. Fiatalon verseket írt, 1919-ben meg is jelent egy verseskötete, később pedig a próza felé fordult, egyik regényét (Megbékélés címmel) szintén kiadták 1979-ben. Több írása azonban – szépirodalmi és nem szépirodalmi egyaránt – máig kiadatlan illetve feldolgozatlan maradt. Ilyen például Az ár ellen című önéletrajzi regénye, A cat is a cat című angol nyelven írt műve, több pszichológiai esettanulmánya vagy a buddhizmusról írt doktori disszertációja. /Mihály Eszter/
A belépés díjtalan.

2015 június 10

Részletek

Dátum: 2015. 06. 10.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: