KÖNYVBEMUTATÓ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÖNYVBEMUTATÓ

A Műút folyóirat szerkesztősége , továbbá a miskolci Szépmesterségek Alapítvány, valamint a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy a
Műút-könyvek sorozat 21. köteteként megjelent

AMBRUS JUDIT: ISTEN KONDITERME című prózakötete
– a könyvről Margócsy István irodalomtörténész, kritikus és kabai lóránt szerkesztő beszélgetnek, kötetből a felolvas Kardos Róbert és Závada Pál –


Vigyázat, kedves Olvasó! A borító valós, de nyomokban kevert és fiktív állításokat is tartalmazhat a kötetről.

Ha egy könyv úgy kezdődik, hogy „Isten feküdt az üvegablakos koporsóban”, miközben „homlokán feltündökölt a jegy”, mint Kosztolányi versében, akkor már sejthetjük, hogy itt a legsúlyosabb dolgok is mélységes iróniával lesznek megjelenítve. De úgy, hogy aki itt beszél, az irodalmunk és Bibliánk (vagyis a legfontosabb szövegeink) darabjaival is folyamatos párbeszédben áll.
Mit tagadjuk, nem csekély a baj — például hogy ép legyen a lélek, az mintha már nem is számítana, „lelkigyakorlatok helyett jöjjön el a fitnessgyakorlatok országa”. Ám amikor Isten azt üzeni, hogy ha „megcselekedtétek eggyel”, akkor azt „énvelem cselekedtétek meg” — ez bizony azt jelenti, hogy itt Ővele magával is megtörténik a gyalázat. Hát akkor mégis hogy előzhetné meg mindezt a gyarló ember?
Ambrus Judit egyetlen prózai művé szőtt novellaciklusában Istent olykor meglepő, olykor egészen ismerős, ám igencsak emberpróbáló helyzetekbe veti, hogy ily módon létkérdéseket és egyéb gyarlóságokat feszegessen. Mindezt pedig a maga termékeny blaszfémiájának azon a fölszabadítóan szívderítő, finom humorú nyelvén műveli, amelyet azonban érdemes jól érteni és nagyon is komolyan venni.
Závada Pál


A könyv megjelenését a Vasgyár támogatta

Istenvárás? Istenvádlás? Hívő hitetlenség? Hódolat a magyar költészet nagysága előtt? A kötet huszonegy novellán keresztül emeli égbe (a szó konkrét és átvitt jelentésében is) a magyar költészeti hagyományt, ugyanakkor a könyv történetei a maguk tragikumával tragizálják is a magyar poézis ama tarkabarkaságát, melyet máskor erős iróniával, szarkazmussal kezelnek.
Margócsy István
Én mondtam.

Gács Anna
A könyv a jogegyenlőséget hirdeti, melyet a maga teljességében valóban akkor érhetünk el, ha Isten és ember a jog (és minden más) asztalánál (székénél stb.) egyformán foglal helyet.
Kőszeg Ferenc
https://www.facebook.com/events/1758564211031817/
A könyv a helyszínen megvásároltatható, dedikáltatható.
A belépés díjtalan.

2015 november 21

Részletek

Dátum: 2015. 11. 21.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: