KÖNYVBEMUTATÓ // FOLYAMTÁNC

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÖNYVBEMUTATÓ // FOLYAMTÁNC

MURÁNYI SÁNDOR OLIVÉR: FOLYAMTÁNC
– szerző beszélgetőtársa Gálfalvi Ágnes irodalomkritikus, Jász Attila költő és Vida Gábor író, közreműködik felolvasással Kiss Eszter, gitárral Lovasi András és Szántó Marcell –

Murányi Sándor Olivér író fenti címmel megjelent kötetének ősbemutatójára kerül sor június 11-én, szombaton 19 órától a budapesti Nyitott Műhelyben a 93. Ünnepi Könyvhét keretén belül. A könyvet Dr. Fried István Herder-díjas irodalomtörténész ajánlása jegyzi: „Murányi Sándor Olivér új prózája érdekes vállalkozás: a talán lazábban összefűzött történetek részint helyét, értelmes létezése színterét változtató, sokat töprengő szereplő dilemmáival ismertetnek meg, részint az „erdélyiség” nem megszokott értelmezését kínálják föl. Miközben havasok közeléből a jelképesen is érthető Duna mellé költöző én-elbeszélő föltérképezi egy új otthon földrajzát, lakóinak, furcsa személyiségeinek eddig rejtve maradt történetét, egyben a maga nyugtalanságának, otthonra lelni akarásának krónikáját is adja. Ez a szétágazó, de éppen a helyre lelés szándékával összefogott elbeszélés (humorral, tragikus felhangokkal, oknyomozással) egy teljes életet élni akaró személyiségről tanúskodik, melynek messze nem a hátterében az elhagyott, időnként meglátogatott haza képe is fölvázolódik. Az itthon és otthon nem cserélhető föl, ám időnként egymásra játszódik, és ez a mai magyar sorstörténetek ismeretében is új felismerésnek tetszik. Az érdekesen elbeszélő, markáns figurákat felvonultató próza a kiteljesedésre törő, ám a maga részlegességében is több mint figyelemre méltó vállalkozásnak nevezhető. A jól elbeszélő szerző új kötete eddigi műveihez viszonyítva újabb bizonyítéka annak, hogy prózájára érdemes figyelni; nemcsak jó olvasmány, hanem meggondolkodtató történetmondás régiónk, a sokféle (magyar) haza önmagaságát kereső személyiségéről.”

Murányi Sándor Olivért Székelyudvarhely küldte hírhozónak a magyar irodalomba, bizonyára azzal az utasítással: hirdetné, hogy Székelyudvarhelyről is látható Európa, Európában pedig Székelyudvarhely nem jelentéktelen kisváros. Prózája egyként merít a magyar történelemből, a szakralitásból, a kisvárosiasság szülte különc alakok rajzából, de szemtelen biztonsággal és magabiztosságból rántja le a szentet a profánba, s emeli a profánt a magasabb régióba. Az ifjú erdélyi magyar irodalom belvilága karikatúrákra készteti, nyelvi humora ennek a belvilágnak szóhasználatával éppen úgy él, mint az erdélyi hagyományokéval. Útja egyre magasabbra visz.
Dr. Fried István
Az esemény támogatója a Szépírók Társasága és a Nyitott Műhely. A kötet a helyszínen kedvezményesen megvásárolható, az író dedikálja. Mindenkit szeretettel várnak.
A belépés díjtalan.

2022 június 11

Részletek

Dátum: 2022. 06. 11.
Időpont: 19:00 - 23:00