KÖNYVBEMUTATÓ // TENGEREK, EGEK

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÖNYVBEMUTATÓ // TENGEREK, EGEK

A Typotex Kiadó és a Nyitott Műhely örömmel tudatja, hogy megjelent

TILLMANN J. A.: TENGEREK, EGEK című kötete
– a szerzővel Bali János beszélget (reményeink szerint zenél is) –

A tenger képzetével először a Babar utazásaiban találkoztam. Ez a színes francia mesekönyv tette számomra valamelyest érzékelhetővé azt, hogy létezik olyan nagy víz, aminek nincs vége. És rajta messzire vezető utazásokra lehet indulni. Közben persze hajótörést is lehet szenvedni… Így aztán a tenger és a sziget képzete korai gyerekkoromtól kezdve meghatározó volt. Amihez később Robinson Crusoe története hozzáadott néhány érzékletes dimenziót. A filmváltozatában láttam először a tenger hatalmas hullámait. Ez egy nagy kollektív beavatás részeként történt: tucatnyi társammal együtt ültünk az utca egyetlen tévéje előtt… Ezért, bár nem a tenger partján nőttem fel, mint a baszk szobrász, Eduardo Chillida, hozzá hasonlóan mégis elmondhatom, hogy „bizonyos tekintetben a tenger tanítványa vagyok”, jóllehet hozzá képest bizonyos tekintetben mindig hátrányban leszek a tanulásban.

Tillmann J. A. (Tillmann József Adalbert, Bonyhád, 1957) magyarországi német filozófus, esszéista, egyetemi tanár. Felsőfokú tanulmányait a Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán kezdte, majd az ELTE BTK történelem–esztétika szakán folytatta. Fiatalon volt történelem-esztétika szakos előadó, fordító, szörftanár, garázsmester. Volt a Panoráma Útikönyvek, valamint a Vigilia folyóirat szerkesztője. 1991–2009 között a Janus Pannonius Tudományegyetem filozófiatörténeti tanszékének egyetemi docense. 1994-től óraadó a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia tanszékén. 2000 óta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára, a MOME Doktori Iskolájának vezetője. 1992-1995 között a Magyar Narancs főmunkatársa. 1993-1996 között a Balkon szerkesztőbizottságának tagja. 2005 óta a Pannonhalmi Szemle szerkesztője. A kortárs Hannes Böhringer német művészetfilozófus műveit fordította, szerkesztette, válogatta, közreadta.
Kötetei:
Szigetek és szemhatárok. Későújkori kilátások, 1992
A növekvő napok népe. A ladomi lelet, 1996
Távkertek. A Nyugalom tengerén túl, 1997
Levelek tengere Avagy a távlat távolra váltása, 2004
Merőleges elmozdulások Utak a modern művészetben, 2004
A ladomi lelet, 2007
Más-világi megfigyelések. Utak és utazók, 2011
Az eseményhorizonton túl. Terek • kultúrák • távlatok, 2018
Hannes Böhringerrel: Tanzen wir Philosophie! Begegnungen mit Attila Kotányi, 2012
Monory Mész Andrással: Ezredvégi beszélgetések, 2000
Monory Mész Andrással: Ezred kezdet, 2003
Még:
Merre megyünk? 130 éves a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem / Where are we heading?; szerk. Szentpéteri Márton, Tillmann József; MOME, Bp., 2011
Ploubuter Park. Koronczi Endre kiállítása a Kiscelli Múzeum Templomterében, 2013. január–március / Endre Koronczi’s exhibition in the Templespace of the Museum of Kiscell, January–March 2013; kurátor Fitz Péter, szöveg Frazon Zsófia, Tillmann J. A., Koronczi Endre; Fővárosi Képtár–Kiscelli Múzeum, Bp., 2013 (Fővárosi Képtár katalógusai)
A belépés díjtalan (de minden támogatást köszönettel fogadunk).

2023 június 01

Részletek

Dátum: 2023. 06. 01.
Időpont: 18:00 - 22:00