LAPBEMUTATÓK NAPJA 1.

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

LAPBEMUTATÓK NAPJA 1.

A Parnasszus folyóirat legújabb számának bemutatója
A Centrumban: PAPP TIBOR költészete – közreműködik: Petőcz András, Prágai Tamás és a Szerző, aki fel is olvas
Redivivus: Bakucz Józsefre emlékezünk
a beszélgetés résztvevői: András Sándor, Kabdebó Lóránt, Papp Tibor
Átjárás: Martinus NijhoffGera Judit műfordítóval beszélgetünk, közreműködik: Nemes Levente gitár, ének
Az est házigazdája, és a beszélgetéseket vezeti a főszerkesztő: Turczi István

Papp Tibor (Tokaj, 1936) József Attila-díjas (2003) magyar író, költő, műfordító, tipográfus, szerkesztő. Középiskolai tanulmányait a Fazekas Mihály Gimnáziumban végezte el. 1954–1957 között lemezlakatosként dolgozott Egerben, Miskolcon, Csongrádon, Debrecenben és Budapesten. 1957-ben elhagyta Magyarországot. 1957–1961 között a Liége-i Műszaki Egyetem hallgatója volt Belgiumban. 1958 óta jelentek meg versei magyar nyelvű lapokban. 1960–1961 között a Dialogue című francia nyelvű belga irodalmi folyóirat egyik alapítója és szerkesztője volt. 1961-ben Párizsba költözött. 1962-től a Magyar Műhely című irodalmi, kritikai és művészeti folyóirat és könyvkiadó (1989-től magyarországi lap) alapítő felelős szerkesztője. 1962–1963 között a párizsi Sorbonne-on tanult. 1985-től a párizsi Polyphonix nemzetközi modern költői fesztivál alelnöke. 1989 óta a világ első számítógépen működő irodalmi folyóirata, az Alire alapítója és szerkesztője. 1992 óta a francia írószövetség vezetőségi tagja.
„…Kassákkal és társaival születik meg a magyar képvers, képarchitektúra, illetve a költőileg is funkcionált tipográfia. (…) A háromdimenziós költői nyelvi kontextus hathatós áttörése csak a hatvanas évek vége felé és az országon kívül: a Magyar Műhely körében, illetve a vajdasági avantgárdban kezdődött meg. A hazai költői újavantgárd elsőként inkább a képzőművészetben, illetve az abból eredeztethető műfajokban hódított teret, a végleges áttörés igazán a nyolcvanas évekre tehető. Addig és azóta azonban jelentős életművek születtek, amelyek a költői közlés nyelvi polifunkcionalizmusán alapulnak. (…) Papp Tibor, a magyar vizuális és hangköltészet egyik nemzetközileg is reprezentatív képviselője, évek óta a számítógépes költészet és a költői program- (azaz szoftver)alkotás terén tár ki új nyelvi dimenziókat a magyar költészetben.” (Szkárosi Endre)
A folyóirat legújabb száma, és a Parnasszus Kiadó új könyvei a helyszínen kedvezményesen megvásárolhatók.

25 éve halt meg Bakucz József, aki kisebb megszakításokkal 1957 tavaszától a haláláig az Egyesült
Államokban élt és alkotott. Különleges költői világáról néhány „nyugati magyar” kivételével szinte alig tudunk valamit. Adósság ez, méltatlan állapot, amin némileg javítani kíván ez az összeállítás.
A beszélgetés résztvevői: András Sándor, Kabdebó Lóránt, Papp Tibor

Átjárás: Martinus Nijhoff
A világhírű holland költőről Gera Judit műfordítóval beszélgetünk
Közreműködik: Nemes Levente – gitár, ének
A belépés díjtalan.

2015 január 28

Részletek

Dátum: 2015. 01. 28.
Időpont: 17:00 - 19:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: