LÉLEK, RÍTUS, KÖZÖSSÉG – RÉGI IRODALOM MŰHELY

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

LÉLEK, RÍTUS, KÖZÖSSÉG – RÉGI IRODALOM MŰHELY

-DARÓCZY ANIKÓ SOROZATA-


A sorozat záróestje:

SHAKESPEARE SZONETTJEI KORTÁRS ZENEI KÖRNYEZETBEN

– bevezető beszélgetés NÁDASDY ÁDÁMmal, majd a WH formáció koncertje

 

 

A 2009-2010-es évadban indítottuk alternatív régi irodalom sorozatunkat.

Hogyan olvastak az emberek sokszáz évvel ezelőtt? Olvastak-e? Hogyan jutott el a közönséghez az írott – vagy „csak” megteremtett, megszületett – szó? Milyen terekben, mikor, milyen rítusok részeként hangzottak el azok a szavak, amelyeket ma irodalomként, lámpafénynél, magunkban olvasunk? Milyen lehetett az elhangzott szó ereje? Hol a határ beszéd, énekes beszéd és ének között? Az előadásokon, amelyek remélhetőleg beszélgetésekké nyílnak, ezekre a kérdésekre keresünk választ.

 

 

A W.H. formáció Márkos Albert csellista/zeneszerző kezdeményezésére alakult 2006 őszén azzal a céllal, hogy mai zenei környezetbe helyezze William Shakespeare szonettjeit. A megnevezés egy monogramot takar, nyomtatásban megjelent szonettjeit Shakespeare Mr W.H.-nak ajánlotta. A titokzatos személy kiléte – akárcsak a szonettek tartalma – a mai napig vita tárgyát képezi.

1609-ben adták ki először William Shakespeare szonettjeit, a közhiedelem szerint a szerző akarata ellenére, Thomas Thorpe korabeli kiadó állhatatosságának köszönhetően. Ennek emlékére jelent meg a W.H. bemutatkozó albuma 2009-ben Shakespeare’s Sonnets címmel (Bly Records), 400 évvel az első kiadás után, MC Sena, hazánk legjelentősebb hip-hop dívájának angol nyelvű előadásában, ünnepelve Shakespeare örökérvényű aktualitását.

Tizenhárom szonett huszonegyedik századi feldolgozásban, melyekben keveredik a kortárs improvizatív zene, a zenetörténeti utalások, a klangfarbe musik, a freejazz, a modern jazz, az abstract hip-hop és a spoken word. Az élő produkció részeként kivetítésre kerülnek a kiválasztott szonettek facsimile másolatai és a szövegek fordítása.

Dagadu Veronika Sena – ének, szöveg

Márkos Albert – cselló

Gryllus Samu – basszusgitár

G. Szabó Hunor – ütőhangszerek, basszusgitár

Vajna Balázs aka VJ Lee Unflyable – vetítés, videotechnika

Bővebben: myspace.com/whperforminggroup

Minden alkalommal néhány konkrét szöveg képezi majd a kiindulópontot (a szövegeket remélhetőleg le lehet tölteni az előadások előtt a Műhely honlapjáról).

A sorozat előadásai szervesen összetartoznak, de bármelyik fázisba be lehet kapcsolódni.

Ajánlott szövegek letölthetők: http://groups.google.hu/group/muhely2009

Az est a MASZRE támogatásásval jött létre: www.maszre.hu

Belépődíj: 300 Ft

2010 május 11

Részletek

Dátum: 2010. 05. 11.
Időpont: 20:00 - 22:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: