MKKP NÉPFŐISKOLA

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

MKKP NÉPFŐISKOLA

AZ A GYANÚS, AMI NEM GYANÚS
Informatikai- és kórházi közbeszerzések anomáliái
– vendégeink: Száraz Miklós & Buzás György, moderálnak: Paszicsnyek János & Juhász Veronika –

A közbeszerzésnek vannak gazdasági és társadalmi aspektusai is.
Az esélyegyenlőségnek, a versenysemlegességnek kiemelten fontosnak kell(ene) lennie, amikor a közpénzek felhasználásáról van szó. A közbeszerzés célja az államháztartás kiadásainak észszerűsítése, a felhasználásának átláthatóvá tétele, ellenőrizhetősége, illetve a verseny tisztaságának biztosítása. De mi a helyzet a gyakorlatban, mennyire működőképes a rendszer? Maradtak-e hézagok és kiskapuk a kidolgozás során? Beavatottak által készített műszaki leírások? Keretmegállapodásba kódolt túlárazások? Hogyan működik mindez?
Ilyen kérdéseket járnak körbe előadóink az informatikai- és a kórházi beszerzések példáin.
Az előadások utáni kerekasztal beszélgetéshez várjuk a kérdéseiteket!
VENDÉGEINK:
Száraz Miklós (egészségügyi beszállítások)
Buzás György (rendszertervező)
MODERÁLNAK:
Paszicsnyek János & Juhász Veronika
BŐVEBBEN:
Megtudhatjuk, hogyan működnek ma Magyarországon az alulfinanszírozott, nem inflációkövető, rendszeresen késéssel fizetett egészségügyi/kórházi beszerzések, és hogyan működnek a túlárazottnak tűnő informatikai beszerzések.
Hogyan látják a közbeszerzést az érintettek, akik nem kerülhetik meg a rendszert?
Kik dolgozták ki, mennyire életszerű a használata? A közbeszerzés mennyire specifikus, figyelembe veszi-e az ágazatok közötti lehetséges különbségeket? Milyen tényezők drágítják meg a beszerzéseket, amikkel az elején nem is kellene számolni, ha minden gördülékenyen menne?
A magyar kórházak hosszú időre visszamenőleg évi 40-60 Mrd HUF adósságot halmoznak fel. Ezeket időről időre a költségvetés rendezi, majd kezdődik újra az adósság felhalmozása. Hogy ennek mik az okai és miért tűnik úgy, hogy nem létezik jó megoldás? Hol jelenhet meg a szakmaiság a folyamatban? Ezekről és hasonló kérdésekről szól Száraz Miklós előadása.
Az informatikai közbeszerzés több nyugaton használt séma felhasználásával készült és alapvetően jól felépített, jogilag alaposan alátámasztott rendszer. Azonban a működtetése és a benne rejlő kiskapuk miatt rengeteg lehetőség van a kerülőútra. Hogyan lehetsége a verseny újranyitása vagy mit takar a “lekattintásos” eljárás? Mennyire követhető, egyenes a pénz útja vagy leágazások tarkítják? Ezekre kapunk választ Buzás György előadásában.
A két előadás után egy asztalhoz ültetjük az előadókat és tovább boncolgatjuk a fennálló rendszert és igyekszünk minden felmerülő kérdésre választ adni.
REGISZTRÁCIÓ: https://forms.gle/GTsNLaRagQ8ExpNk8


A belépés díjtalan. (De minden támogatást köszönettel fogadunk.)

2023 március 23

Részletek

Dátum: 2023. 03. 23.
Időpont: 19:00 - 22:30