NYÁRI ROHMER VÁLOGATÁS I.

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

NYÁRI ROHMER VÁLOGATÁS I.

A Szerzői Filmklub bemutatja: Mosolygó szeminárium – avagy exkluzív, könnyed nyári válogatás Eric Rohmer (1920-2010) filmjeiből…

16-00 – ÉJSZAKÁM MAUDNÁL (1969) .
18.00 – A FÉRFIGYŰJTŐ(1967)
20.00-  CLAIRE TÉRDE (1970)
– meghívott előadó: Attila Sárosi filmesztéta –

Ajánló: “Eric Rohmer mindig a legnagyobb művészek közé tartozott, de számomra a kilencvenes években jutott el a csúcsra. Szerelmi vallomás Párizshoz. Négy igazán finom francia történet a véletlen találkozásokról, a bonyolult emberi viszonyokról, a világ párhuzamosairól. Soha, senki sem tudott ilyen párbeszédeket írni és ennyire izgalmasan megmutatni. Mintha semmi sem történne – és közben minden megtörténik. “ (Forrás: http://janosnovics.blogspot.hu/2011/08/top-100-kulfoldi-film-64-parizsi.html)

 Erkölcsi példázatok III.: Éjszakám Maudnál//Ma nuit chez Maud (1969) 110’- fekete-fehér, francia filmdráma, 110 perc, 1969, rendező: Eric Rohmer, forgatókönyvíró: Eric Rohmer, operatőr: Néstor Almendros producer: Barbet Schroeder, Pierre Cottrell, vágó: Cécile Decugis, szereplők: Jean-Louis Trintignant (Jean-Louis), Françoise Fabian (Maud), Marie-Christine Barrault (Françoise), Antoine Vitez (Vidal), Guy Léger (Preacher)
A hívő katolikus Jean-Louis vidéki kisvárosba költözik. Itt megpillantja a csinos, szőke Francoise-t. Elhatározza, hogy feleségül veszi a lányt, aki a tisztaságot és a szépséget testesíti meg számára. Ám hiába a szép terv, ha nem meri megszólítani. A régi iskolai barátja, Vidal meghívja, hogy látogassák meg a nemrég elvált Maudot. Végül Jean-Louise a nőnél marad éjszakára, akivel filozófiai beszélgetést folytat a hálószobában. Másnap elhatározza, hogy találkozik Francoise-zal.

Erkölcsi példázatok IV.: A férfigyűjtő/ La collectionneuse (1967) 90’- színes, feliratos, francia filmdráma, 90 perc, 1967, rendező: Eric Rohmer, forgatókönyvíró: Eric Rohmer, zeneszerző: Blossom Toes, Giorgio Gomelsky, operatőr: Néstor Almendros, vágó: Jacquie Raynal, szereplő(k): Patrick Bauchau (Adrien), Haydée Politoff (Haydee), Daniel Pommereulle (Daniel), Seymour Hertzberg, Mijanou Bardot (Carole)
Adrient, a piperkőc műgyűjtőt elhagyta a barátnője, Carole. A férfi a Riviérán szeretne és tudna felejteni, kikapcsolódni. A nyugalmát azonban megzavarja Haydée felbukkanása. A szabados életet élő lány valósággal habzsolja az életet és a férfiakat. Adrien megpróbálja visszautasítani a közeledését, és inkább a barátjával, Daniellel akarja őt összehozni. Végül mégis románc alakul ki közöttük. Adrien azonban gyorsan elválik tőle, és megpróbálja a korábbi barátnőjét, Carole-t visszahódítani.

Erkölcsi példázatok V.: Claire térde/Le genou de Claire (1970) 105’- színes, magyarul beszélő, francia romantikus dráma, 105 perc, 1970 – rendező: Eric Rohmer, forgatókönyvíró: Eric Rohmer, operatőr: Néstor Almendros producer: Pierre Cottrell, Barbet Schroeder, vágó: Cécile Decugis, szereplők: Jean-Claude Brialy (Jerome), Aurora Cornu (Aurora), Béatrice Romand (Laura), Laurence de Monaghan (Claire), Gérard Falconetti (Gilles)
Nősülni készül Jérome
, a negyvenéves diplomata. Előtte még meglátagatja Aurorát, a Genfi-tó partján élő írónő ismerősét. A villában két fiatal lány is vendégeskedik, Laura és Claire féltestvérek. Jérome atyáskodva flörtöl a tizenhat éves fiatalabbik lánnyal, mígnem egyik nap tekintete az idősebbik, Claire térdére téved. Később Aurorának hosszasan fejtegeti, mit jelképez számára ez a térd. Az írónő mellesleg a férfi szerelmi ügyeiről írja új regényét. Jérome csónakkirándulásra kíséri Claire-t, ahol elmondja neki, hogy a vőlegényét egy másik lánnyal látta.
2014. szeptember 5-én pedig folytatódik a “Jean-Luc Godard kilenc (új) filmje – a kommunikáció alatt és felett” c. késői sorozatunk a Jaj, nekem! / Balszerencsémre (1993) c. alkotással, Gérard Depardieu főszereplésével…
Az esemény Facebook-linkje: https://www.facebook.com/events/403828606424701/
Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2014 augusztus 18

Részletek

Dátum: 2014. 08. 18.
Időpont: 16:00 - 18:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: