ÖTLET TÁMOGATÁSRA

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ÖTLET TÁMOGATÁSRA

Kedves Barátaim!

Ahogy azt korábban írtam, a büfé bérbeadásából elsősorban a hely rezsijét – ill. annak jó részét – tudjuk mostantól fizetni. (Rendkívül pozitív fejlemény!) Számtalan program van viszont, melyek költségeit (vagy azok bizonyos részét) korábban a büfé bevételeiből abszolváltuk. Így koncerteken (kevesebb fizetővendég esetén) a gázsik kiegészítését, a hangszerek szállítását, vagy pl. a zongorahangolást. Kiállítások esetében a teljes protokollt álltuk ebből: bor és pogácsa (vagy ami kikerült az asztalokra), de időnként az installálással kapcsolatban felmerült költségeket is: a képek keretezését, fotók nagyítását, kellékanyagokat, stb. Filmklubok alkalmával megszokottá vált, hogy egy-egy üveg bort adunk az előadóknak – ami, valljuk be, igen-igen szerény díjazás azért, hogy felkészülnek a filmből, hogy egyáltalán ide utaznak… Jelen pillanatban két irodalmi sorozat fut, melyek kapcsán legalább a tiszteletdíjakra kaptunk támogatást az NKA-tól. Ilyen az ELŐHÍVÁS, továbbá a FOLYÓIRATOK BEMUTATKOZÁSA. (Reményeink szerint ugyanezen feltételekkel elindulhat februártól a LÁBJEGYZET, továbbá folytatódhat az ÍRÓ MOZIJA is.) Viszont számos irodalmi program, előadóest azért nem valósulhat meg, nem folytatódhat, mert semmilyen fedezet nincs már rájuk. Ilyen egyik legnépszerűbb sorozatunk: AZ ELMÚLT 20 ÉV LEGJOBB KÖTETEI például, de számos nagy írónk látogatását elősegítené egy-egy kedvező ajánlat (előreszaladtam)…

Mivel – mint mondtam – a büfé bérbeadásából nem telnek ki ezen tételek (valószínűleg egy ideig az én személyes bevételeim sem ütik meg még az ehhez szükséges szintet), a probléma áthidalására a következőt gondoltam ki:

Az elkövetkezőkben az itt zajló kulturális programok egy részének civil támogatását a Műhely felkínálja saját közönségének! Tehát bárki, aki egy-egy produkció vagy sorozat megvalósulását segíteni szeretni, felajánlhatna egy megbeszélt összeget. (Ezzel kapcsolatban levélben, telefonon adok pontos tájékoztatást: pl. hogy mekkora összeg szükséges minimálisan, illetve hogy jelentkezett-e más ugyanazon produkció támogatására.) Egy-egy program vagy programsorozat megvalósulása így egy-egy civil támogató (magánszemély, cég) nevéhez kötődne, melyet az eseménnyel kapcsolatban minden esetben feltüntetnénk. (Vagy külön kérésre titokban tartanánk.)

Ez a műhelytámogatói konstrukció azért tűnik minden korábbinál szerencsésebbnek, mert így egészen egyértelmű lenne minden esetben, hogy a támogatást mire fordítjuk. Mivel az állami támogatások kapcsán szinte mindig feltétel volt a fellépők számlaképessége, valószínűleg ebben az esetben sem okozna ez problémát, pl. cégek támogatása esetén.
Reméljük, sokak beleegyezését elnyeri majd ez a támogatási forma!

Összefoglalva a fentieket: támogatható tehát szinte minden koncert, mindegyik kiállítás vagy filmvetítés. Támogatásra várnak mindazon irodalmi programok, amelyek mögött nem áll ott az NKA. De előadóestek megvalósulását is sokban segítené egy-egy konkrét felajánlás.

Fent már utaltam rá, hogy egyetlen produkcióra több ajánlat is befuthat. Így nem szabnánk alsó határt, hisz adott esetben bármely szerény összeg segítheti a produkció létrejöttét. Felső határt szabni pedig legyen inkább a támogató feladata…

Örömmel vesszük azt is, ha pl. valaki támogatóként maga ajánlj egy-egy konkrét programot. Ilyen esetekben természetesen csak akkor mondunk igent, ha az ajánlott produkció nem mond ellent mindannak, ami eddig történt itt.

A végén a személyes szál: jelenleg van némi félretett pénzem, amiből a legszükségesebb tételeket (a koncertek plusz költségei a legégetőbbek) egy ideig még fizetni tudom. De alig van utánpótlás. Így a megoldás tényleg az lenne, ha mihamarabb megvalósulna mindez. Vagy valami hasonló.

Biztos vagyok benne, hogy nem ez a végleges konstrukció, hogy gyakorlatban sokat fog – szükségképp – módosulni, változni. Esetleg várok minden további ötletet, mellyel tökéletesíthető az elképzelés, a nyitottm@gmail.com címre.

Köszönettel: Fintalaci és a Nyitott Műhely Alapítvány

2014 január 10

Részletek

Dátum: 2014. 01. 10.
Időpont: 20:00 - 22:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: