RETROSPEKTÍV

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

RETROSPEKTÍV

A HVG és a Nyitott Műhely kéthavonta jelentkező közös sorozata

 1968

KONOK PÉTER: ’68 ÚJRAÉRTELMEZÉSE (előadás)

DENIS HOPPER: EASY RIDER (film)

THE DOORS/THE BYRDS (zenék)

 1968, vagy még inkább az „1968-as évek”, így vagy úgy rányomták bélyegüket az elmúlt évtizedekre világszerte. A történelmi szükségszerűségek, a nemzetközi erőviszonyok alakulása, a második világháború utáni első nemzedék öntudatra ébredése, gazdasági csodák vége, régi eszmék kifulladása, megcsontosodott rendszerek repedése, újabb háborús konfliktusok kitörése, továbbá a média-globalizáció megindulása külön-külön is, együtt is olyan légkört, olyan helyzetet teremtett, amely robbanást eredményezett a világ számtalan pontján és az élet még több területén. Lehet vitatkozni azon, hogy valóban „forradalom” volt-e, azon már kevésbé, hogy mindenképpen új korszak kezdődött a modern gondolkodásban, az emberi kapcsolatokban, a földi környezethez és a hithez való viszonyban, új értelmezései születtek meg a szabadságnak, az alapvető emberi jogoknak és mindez új energiákat szabadított fel az alkotó emberek számára.

1968-ról ma ismét sokat beszél a világ. Negyven év történelmi távlatban nem nagy idő, bár korunk fokozatos gyorsulásában ez a négy évtized, másfél emberöltő, sokkal többet jelentett, mint akár egy száz évvel korábbi 40 esztendő, most mégis nagyon sokan, az egykori résztvevők, túlélők ugyanúgy felidézik az akkori eseményeket, ideálokat, győzelmeket és kudarcokat, ahogyan az őket következő nemzedék, néha még naiv rácsodálkozással, de azért inkább kritikus távolság tartással kutatja a közelmúlt e fordulópontját, keresik – és sokszor meg is találják – a párhuzamokat, a vagy a 68-as áramlatok, történések továbbéléseit más formákban.

A HVG Könyvek két havonta jelentkező sorozata, amelynek szerkesztője Göbölyös N. László történész, bár felidézi a kor zenéit, filmjeit, bevallottan nem a nosztalgiázás szándékával indul – ettől ma már a korszak olyan hősei is elhatárolódnak, mint az egykori párizsi diákvezér, Dany Cohn-Bendit – inkább a mának szóló érvényes válaszokat keres a meghívott vendégekkel és a közönséggel együtt 1968 körüli és általa felvetett társadalmi-politikai, ideológiai, erkölcsi vagy akár eszmei problémákra, igyekszik leszűrni 68 tanulságait, 21. századira fordítva üzenetét.

Házigazda és a sorozat szerkesztője: Göbölyös N. László

A belépés díjtalan!

2008 február 27

Részletek

Dátum: 2008. 02. 27.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: