SZÉLFÚTTA KÖNYVBEMUTATÓ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

SZÉLFÚTTA KÖNYVBEMUTATÓ

A Litera-Túra Kiadó és a Nyitott Műhely örömmel tudatja, hogy megjelent

SZALONTAI ERIKA: SZÉLFÚTTA NAPOK című kötete
– a szerzővel Hajnal Éva kiadóvezető, a kötet szerkesztője beszélget, közreműködik: Villuth András zeneszerző, meghívott vendég: Petőcz András költő, valamint Kiss Andrea fotóművész –

A hátoldalon, Petőcz András József Attila-díjas, Márai Sándor-díjas és Magyarország Babérkoszorúja díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett magyar író, költő, szerkesztő ajánlóját olvashatjuk:
„Szalontai Erika újra és újra magányos, kiszolgáltatott, a mindennapok küzdelmeit keményen felvállaló nőkről ír. Olyan téma ez, ami válságokkal terhes jelenünkben kimeríthetetlennek tűnik. Korábbi kötete, az Asszonysorsok töredéke már megmutatta a szerző elkötelezettségét, nevezetesen azt, hogy ez az a mondandó, amit a sajátjának érez, ezen a területen mozog otthonosan.
Mostani munkája, a Szélfútta napok, szintén két asszonyról szól: Máriáról és Terézről. A sorsukat meghatározza a 20. század. Olvashatjuk a naplóikat, a leveleiket, ezáltal szinte észrevétlenül a részesei leszünk mindannak, amin keresztülmentek: a megaláztatásnak, a kiszolgáltatottságnak, a félelemnek, a szorongásnak.
Az írónő pontos és igaz történeteket tár elénk, belefeledkezünk mindabba, ami a hőseinkkel történik. A XX. század szomorúsága ilyen módon egy pillanatra eltakarja előlünk a XXI. század borzalmait – hiszen mindez, amiről a szerző beszél, ma már történelem. Ugyanakkor ahhoz, hogy a jövendő asszonysorsaira felkészülhessünk, előbb a múlt történéseit kell megismernünk.
Ezért is ajánlom a könyvet az értő olvasó figyelmébe.”
„Van valami különleges, magával ragadó titokzatossága minden történetnek, melyet több szemszögből tárnak elénk.
Két nő barátságának, sorsszerű kötelékének és elválásának korrajza ez a könyv. Különbözőek, mégis hasonlóak, mert a jó emberek valahogy utat találnak egymáshoz.
A kapcsolódásuk vajon örökké tart? Vagy közéjük állhat egy nem várt történelmi fordulat? Van olyan messzeség, ahová nem ér el az emlékezés? Lehet-e valóban eltávolodni attól, akit szeretünk? Tud-e oly messzire fújni valakit a szél, ahol az olasz cédrus árnyéka otthonosabb, mint a magyar vidék viharai?
Térben elhelyezni a jövőbeli eseményeket, maga a remény. Remény a jövőben, a gyermek boldogságában, az új haza meglelésében és a várva várt viszontlátásban. Az olvasó szíve együtt dobban a főhősökkel, hiszen az emberi sors apró mozzanatai ismerősként hatnak.
Remek olvasmány a múltról a jövő tükrében. Regény egy történelmi korszakról, nőkről, összetartozásról. Elengedés, gyász, vigaszkeresés, hazatalálás. Néha csak szimbolikusan. Néha húsba metszően, valóságosan.”
Fehér Kinga fülszövege
A belépés díjtalan (de minden támogatást köszönettel fogadunk).
2024 február 08

Részletek

Dátum: február 8.
Időpont: 16:00 - 18:00