SZERZŐI FILMKLUB

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

SZERZŐI FILMKLUB

A Szerzői Filmklub 2015-ben bemutatja: Titkos találkozások a kékruhás növel, avagy Michel Deville (1931-), az örök libertinus” című sorozatának a keretében:

DEVILLE UTOLJÁRA!
EGY ASSZONYÉRT, EGY ASSZONYÉRT
– meghívott előadó: Sárosi Attila filmesztéta –

Michel Deville mint amatőr kezdte pályáját, majd 1951-1958 között Henri Decoin asszisztense volt több mint egy tucat filmnél. Később J. Meyer technikai munkatársa, amikor az a Comédie Francaise előadásában kamera elé vitte Moliére Úrhatnám polgárát és Beaumarchais komédiáját, a Figaro házasságát. Mint önálló alkotó 1961-ben mutatkozott be egy mai lélekelemző történettel (Ma este vagy soha; 1961), amelynek főszerepét Anna Karina és Claude Rich játszotta. Általában a könnyű komédiák elegáns mestere. Naálunk is nagy sikerrel vetítették A Mona Lisa tolvaja (1966) derűs történetét Marina Vlady és George Chakiris-szel. 1978-ban készült Az 51-es dosszié, amellyel César-díjat nyert. 1986-ban filmrendezőként is César-díjban részsült a Nyakunkon a veszély című filmjéért.
“Michel Deville a francia film Marivaux-ja. Színháztörténész legyen a megmondhatója, mikor volt utoljára fényes Marivaux-bemutató Magyarországon. Pedig boldog és irigylésre méltó közönség, mely ezen az írón mulathat. […] Kicsit émelyítő és tolakodó magyar címmel (Ártatlan gyönyör) egy minőségére eddig is igényes „kismester” legjobb filmje, A felolvasónő mostanában kerül a magyar mozikba. A film túl csendes, túl szellemes és túl ízléses ahhoz, hogy sikere legyen. Talán a kritika! – gondolnánk, bár reményeinket lohasztja, hogy Deville-nek már jónéhány nálunk bemutatott filmje makacsul elkerülte a kritika figyelmét: sem A kékruhás nő, sem Az 51-es dosszié, sem a Kölyökbanda nem találtatott méltónak igényes bírálatra.” (in: Bikácsy Gergely: Titkos találkozások a kékruhás nővel, Filmvilág 1989/9. pp. 16-21.)

* * *

Egy asszonyért, egy asszonyért /À cause, à cause d’une femme/ – ff. francia vígjáték, 1963, 116″, rendező: Michel Deville, forgatókönyv: Nina Companéez, zene: Jean Dalve, szereplők: Remy Fertet – Jacques Charrier, Lisette – Mylène Demongeot, Chloé – Juliette Mayniel, Agathe – Marie Laforêt,Cécilia – Jill Haworth, Nathalie – Odile Versois, Haudoin (as Grégoire) –  Roland Dubillard, Bertier – Louis Velle, Moulard – Maurice Garrel
Egy fiatal férfi, Rémi, gyűjti a szabad női szíveket. Egyiktől a másikig szalad. Ennek azonban súlyos ára van: a féltékeny Chloe bosszúból vőlegénye gyilkosának vallja…

FIGYELEM!
A sorozat kísérőkiadványaként a Francia Új Hullám Kiadó gondozásában készül a Szerzőifilmes Füzetek 1. száma Michel Deville filmrendezőröl!
A következő vetítés:
2017. feburár 3-án új sorozata indul a Szerzői Filmklubnak: Michelangelo Antonioni (1912-2007) tekintete, amely megváltoztatta a filmművészetet…, amelyben – egy teljes életmű-sorozattal – a már tíz éve elhunyt szerzői filmrendezőre emlékezünk.
https://www.facebook.com/events/175411292926352/
Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2017 január 06

Részletek

Dátum: 2017. 01. 06.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: