SZERZŐI FILMKLUB // JL GODARD 93

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

SZERZŐI FILMKLUB // JL GODARD 93

JEAN-LUC GODARD: ÉLI AZ ÉLETÉT
– vendégünk: Sólyom András filmrendező

“Szeretlek téged, mondja a lány (Anna Karina). Örül a felismerésének, az átölelt fiúnak és a cigarettájának is. Jean-Luc Godard az Éli az életét (1962) című film végéhez közeledve némafilmes feliratokkal is utal a film korábbi jelenetére, a Szent Johanna című némafilmből idézett részletre. A rendezői üzenet már a film elején, egy Montaigne idézetből kiderül: ‘Magadnak örökbe, másoknak csak kölcsön add magad.’ A Párizsban játszódó filmben okos és kevésbé okos férfiak között repked a szerelemre és gazdagságra váró, szelíd lelkű lány. És mind a két vágya megvalósul. Vetítés és beszélgetés a Szerzői Filmklubban”
Sólyom András

Éli az életét /Vivre sa vie/, francia filmdráma, 1962, 85 perc, rendező: Jean-Luc Godard, író: Marcel Sacotte, forgatókönyvíró: Jean-Luc Godard, zeneszerző: Michel Legrand, operatőr: Raoul Coutard, jelmeztervező: Christiane Fageol, producer: Pierre Braunberger, vágó: Jean-Luc Godard, Agnés Guillemot, szereplők: Anna Karina Nana Kleinfrankenheim, Sady Rebbot Raoul, André S. Labarthe Paul, Guylaine Schlumberger Yvette, Monique Messine Elisabeth
Nana, a gyönyörű párizsi fiatalasszony elhagyja férjét és az újszülött fiát azért, hogy az álmait valóra váltva színésznő legyen. A pénz azonban, amit elárusítónőként keres, kevés ehhez, ezért prostituáltnak áll. Hamarosan mellészegődik a strici Raoul, aki bevezeti őt a szakma rejtelmeibe. Idővel Nina beleszeret az egyik kuncsaftjába, a fiatal művészbe, és megpróbál hátat fordítani a prostitúciónak. Raoul azonban nem engedi, hogy a jól jövedelmező áru csak úgy kicsússzon a kezéből.
Belépődíj: 1.500, diák: 1.200 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

 

2023 december 03

Részletek

Dátum: 2023. 12. 03.
Időpont: 18:00 - 22:00