SZIKRA OLVASÓKÖR // KISREGÉNYEK VAKTÉRKÉPEN 4.

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

SZIKRA OLVASÓKÖR // KISREGÉNYEK VAKTÉRKÉPEN 4.

OLGA TOKARCZUK: HAJTSAD EKÉDET A HOLTAK CSONTJAIN ÁT!
a beszélgetést vezeti: Fehér Renátó

Olvassunk és beszélgessünk közösen! Várunk a szépirodalmi olvasókör következő alkalmán november 21-én, ahol Tokarczuk Hajtsad ekédet a holtak csontjain át című regénye kerül terítékre.
Meddig zsákmányolhatjuk ki a természetet, mi az a pont, ahol az elnyomottak azt mondják: elég volt? Nemcsak egy baloldali mozgalom teheti fel ezeket a kérdéseket, hanem például a Nobel-díjas Olga Tokarczuk regénye is. Tarts velünk, beszéljük át együtt, mit mond nekünk a Hajtsad ekédet a holtak csontjain át!
Egy sziléziai falu lakója rejtélyes körülmények között meghal. Szomszédja, Janina Duszejko egy nyomra bukkan, amelyet elárul a rendőröknek. De senki sem akar hinni az elméletében. A nyugdíjas tanítónőt és állatvédőt jó szándékú, de zavaros fejű vénasszonynak gondolják, aki túl sokat foglalkozott asztrológiával. Egy újabb haláleset után azonban egyre többen veszik fontolóra a szavait… A friss Nobel-díjas Olga Tokarczuk lebilincselő “ökológiai-morális thrilleréből” Agneszka Holland készített filmet, angol fordítása pedig felkerült az idei Nemzetközi Booker-díj rövid listájára.
OLGA TOKARCZUK (1962) az egyik legolvasottabb lengyel író, könyvei 34 nyelven jelentek meg. Végzettsége szerint pszichológus. Egyetemi tanulmányai idején önkéntesként viselkedészavaros serdülők pszichiátriai gondozóintézetében dolgozott. 1985-től terapeutaként praktizált, és Jungot tanulmányozta, ami hatással volt írásaira is. Első regényéért (Az Őskönyv nyomában, 1993; magyarul: 2000) rögtön elnyerte a Kocielski Alapítvány díját. Az igazi áttörést azonban Őskor és más idők (1996; magyarul: 2011) és Nappali ház, éjjeli ház (1998; magyarul: 2014) című regényei hozták meg számára. Két könyvét is (Begunok, 2007; Jakub könyvei, 2014) a legrangosabbnak számító lengyel irodalmi díjjal (NIKE) jutalmazták; előbbi regénye 2018-ban a Nemzetközi Booker-díjat is elnyerte. Olga Tokarczuk életművéért 2019-ben megkapta az egy év késéssel kiosztott, 2018-as irodalmi Nobel-díjat.
KÖRNER GÁBOR (1969) fordító, lengyel és ukrán szakon végzett az ELTE-n. 1996-1998 között a JAK Világirodalmi Sorozatot szerkesztette. 1999-ben a Nemzeti Kulturális Alap alkotói ösztöndíjasa, 2006-ban Babits Mihály-ösztöndíjas volt. 2005-ben a Lengyel Köztársaság kulturális minisztere a Lengyel Kultúráért Érdeméremmel tüntette ki. 2011-ben József Attila-díjat kapott.
Ha nincs időd el- vagy végigolvasni a regényt, akkor se maradj otthon: mindenképp várunk az olvasókörön!
A belépés díjtalan (de minden támogatást köszönettel figadunk).

2023 november 21

Részletek

Dátum: 2023. 11. 21.
Időpont: 08:30 - 21:00