SZÜLETÉSNAPI KONCERT

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

SZÜLETÉSNAPI KONCERT

OLÁH KÁLMÁN és a TRIO MIDNIGHT
Vendégszólista: ROBY LAKATOS
– közreműködnek még: Oláh Kálmán jr. – szaxofon, Egri János jr. – ének, Oláh Krisztián – zongora –


Különleges születésnapi koncertre készül Oláh Kálmán

 “Elementáris estre számíthatnak a budapesti Nyitott Műhely látogatói: Oláh Kálmán ott ünnepli a születésnapját. Bár nem kerek évfordulóról van szó, különleges műsorral lép fel március 7-én: emblematikus zenekarával, a Trio Midnigh formációval játszik, a vendégszólista a Belgiumban élő hegedűvirtuóz, Roby Lakatos lesz. Néhány kompozíció erejéig pedig az új nemzedék, Oláh Krisztián, ifj. Oláh Kálmán és ifj. Egri János is hallható majd.
Az 1970. március 7-én született zongorista-zeneszerző a világ kortárs zenei életének egyik legeredetibb alkotója és legkitűnőbb előadóművésze, közel két évtizede a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. Munkásságának jelentőségét jól mutatja, hogy rangos fesztiváldíjai és magyarországi elismerései mellett 2006-ban ő nyerte meg a világhírű Thelonius Monk Institute zeneszerzői fődíját az Always című kompozíciójáért. Ez után jelent meg a Kálmán Oláh Trio: Always című lemez az Egyesült Államokban, a Memphis International kiadónál, két világhírű dzsesszmuzsikus, Jack DeJohnette és Ron McClure közreműködésével.
A nemzetközi hírű zongorista-zeneszerző a jazzvilág élvonalába tartozó zenészekkel játszott, játszik rendszeresen. Szólóban, illetve neves külföldi zenészekből álló formációkban is gyakran fellép a világ rangos helyszínenin. Mesterien ötvözi a jazz és a klasszikus zene elemeit, erre néhány példa: Concerto for Jazz Orchestra (ennek a későbbi, szimfonikus zenekari átirata a Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band című műve), Images (In memoriam Béla Bartók),  Passacaglia for orchestra & jazz trio, Sketches from Bah Cello suits, valamint A Duna arca című műve vegyeskarra, vonósokra, zongorára és ütőhangszerre.
Egy éve, 2016. február 12-én óriási siker övezte Oláh Kálmán szerzői-előadói estjét a Müpában, a hangverseny első részében a zeneszerző-zongorista szimfonikus zenekari műveiből csendült fel négy kompozíció Oláh Kálmán szólójával, a második részben pedig a legjelentősebb jazz művei csendültek fel. Az est vendégszólistája a világhírű szaxofonos, Joshua Redman volt.
Ez után nem sokkal, 2016. április 10-én, a Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik kiemelt estjén Liszt-művekre született kompozíciói és improvizációi arattak sikert a Zeneakadémia Nagytermében.
Ezúttal pedig fergeteges jazzestre számíthatnak a nézők, akik a XII. kerületi, Ráth György utcai Nyitott Műhelyben töltik a március 7-i estét.”
Eszéki Erzsébet

Roby Lakatos, Lakatos Róbert (Budapest, 1965) magyar hegedűvirtuóz; világzenész. A híres cigány hegedűsök egyike, Bihari János egyenesági leszármazottja. Gyermekkorát a VI. kerületben töltötte. Hatévesen a Dankó Pista emlékkoncerten a művész hegedűjével lépett fel. Tizenegy éves korában már Járóka Sándor zenekarban játszott. 1984-ben, első zenekarával Belgiumba szerződött. Tizenkét évig játszott Brüsszelben a Les Ateliers de la Grand Ile klubban. Ott alakult ki a klasszikus zene, a cigányzene és a  jazz ötvözetéből álló saját stílusa. Megismerkedett világhírű muzsikusokkal, mint Yehudi Menuhin, Stéphane Grappelli, Zubin Mehta, Esa-Pekka Salonen, Maxim Vengerov. Menuhin a pártfogásába vette, mentorként segítette. Amerikai és német szerződések nyomán utolérte a világhír. Tündöklő előadói tehetsége virtuóz technikával párosul. A szaksajtó Paganinihez hasonlítja.

 
Oláh Kálmán  – zongora
Egri János – bőgő
Balázs Elemér – dob
Vendégszólista: Roby Lakatos – hegedű
közreműködnek:
Oláh Kálmán jr. – szaxofon, Egri Janos jr. – ének, Oláh Krisztián – zongora
Belépődíj: 1.200, diák: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)
2017 március 07

Részletek

Dátum: 2017. 03. 07.
Időpont: 20:00 - 22:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: