SZÜLINAP // ELŐADÓEST // BESZÉLGETÉS

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

SZÜLINAP // ELŐADÓEST // BESZÉLGETÉS

10 ÉVES A SZOCSOMA MOZGALOM
– Rácz Magdi: Mariella Mahr élete, avagy hogyan kérjünk bocsánatot kirekesztettjeinktől? –

“10 éve annak, hogy a SZOCSOMA-gondolat nevet kapott 2014 május-június környékén, amikor megalapítottam a SZOCSOMA MOZGALMAT. Azokra a kirekesztett gettólakó romákra fókuszáltunk, akik a legnagyobb elhanyagoltságot és tevőleges ártalmat szenvednek el a nélkülözés, a munkanélküliség és számos más ártalom miatt, ami őket sújtja.
1633 település kb 300.000 ember, akikről beszélünk.
1000 ismerősömet hívtam be abba a titkos csoportba, amelyet erre a feladatra hoztam létre. Munkánkban fontos szerepet kapott a szolidaritás kifejeződése, amit a embertől emberig küldött csomag jelképez. Így a nevünk hosszasabban Szociális Csomagküldő Mozgalom Alapítványa. Ám ne tévesszen meg senkit a név. A SZOCSOMA Mozgalmat végzetesen félreérti , aki csak adományozást lát. A legfejlettebb emberjogi érzékenységgel bíró emberre is hat, viselkedésében megbújik a szocializációja hatása, rassizmusa, amivel foglalkozni kell.
A SZOCSOMA MOZGALOM a társadalmi szembenézésről szól.
Elsősorban a többségi társadalom szembenézésre nyitott polgárait toborozza. Harcolunk a romák társadalmi elismeréséért, artikuláljuk és erre serkentjük roma társainkat, hogy a társadalom elől elrejtett bajaiknak, szenvedésüknek adjanak hangot.Amikor számos formában ilyen leírásokat közlünk, egrendülést tapasztalunk. A társadalom elől ez a szenvedés el van takarva.
Számos esetben adunk segítséget az elnyomás ellen, tájékoztatunk, fellépünk, tüntetésekhez kapcsolódunk és ma radikálisnak tetszően hangoztatjuk, hogy bár az idők nem kedveznek és a társadalom egésze az elmúlt években messzebb került ettől, a romák szenvedéséért felelősséggel tartozik a többségi társadalom, mert eltűri azt és nem száll szembe, sőt haszonélvezője az elnyomásnak, ami nem változott. A vidéki települések többségi polgárai hasznot húznak az ott élő romákból, nagy pályázati összegek érkeznek, aminek töredékén éppen az ő gettőlétüket konzerválják fenntartva a térbeli kirekesztést, és eközben az összegek jelentős részét a maguk céljaira fordítják.
Az esemény meghívott fellépője az RS9 stúdiószínház, amely Rácz Magdi előadásában fontos témát dolgozott fel. Egy szélsőséges szenvedést hozó svájci példát látunk, milyen gyilkos formációba juthat el a társadalmi kirekesztés, ha nem vigyázunk. Ellenszélben dolgozunk. Nem tehetünk mást, a romák sorsának jobbra fordításáért nincs más út, mint a tenni képes, jelenleg hatalmat gyakorló többséghez fordulni. Ne mutogassunk az elcsigázott kirekesztettekre, akiknek eszközök nélkül helyzetükből kitörni a többségi társadalom erőteljes változása nélkül lehetetlen. Változzunk, igen, gyanakodjunk magunk rasszizmusára.
A tartalomról itt bővebben:
https://www.facebook.com/KissAnikoSZOCSOMA/posts/8370779656268862
A téma kapcsán lehetőség van számba venni korunk magyaroszági súlyos kártéteményeit a romák ellen. A sterilizáció és gyermekkiemelés témájában a SZOCSOMA szintén rendelkezik tereptapasztalatokkal. Mód nyílik szakmai vagy kötetlen beszélgetésre.”
Kiss Anikó
A belépés díjtalan (de minden támogatást köszönettel fogadunk).
2024 június 16

Részletek

Dátum: június 16.
Időpont: 17:30 - 21:30