VÁGYAK, FÉLELMEK – HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

VÁGYAK, FÉLELMEK – HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA

ORSON WELLES: A PER

A per /Le Proces/ – fekete-fehér, francia-olasz-NSZK filmdráma, 120 perc, 1962 rendező: Orson Welles, író: Franz Kafka, forgatókönyvíró: Orson Welles, zeneszerző: Jean Ledrut, operatőr: Edmond Richard, vágó: Frederick Muller, Yvonne Martin, adaptáció: Pierre Cholot, szereplők: Josef K. – Anthony Perkins, Hastler ügyvéd – Orson Welles, Leni – Romy Schneider, Miss Burstner – Jeanne Moreau, “A” felügyelő – Arnoldo Foa, pap – Michael Lonsdale, Bloch – Akim Tamiroff
Joseph K. kishivatalnok egy reggel arra ébred, hogy rendőrök hatolnak be szobájába és közlik: eljárás indult ellene. Az önmagát ártatlannak valló gyanúsított semmit nem tud a per kiváltó okairól, a városban azonban mindenki az ő ügyével foglalkozik. A kitaszítottság súlyos lelki terhet ró K. úrra, az ártatlanságának bizonyítására tett kísérletek pedig csak magányos harcnak bizonyulnak a hatalommal szemben.
A Franz Kafka azonos című műve alapján készült adaptáció álomszerű képeivel, víziószerű atmoszférájával az elidegenedést, a kisember küzdelmét ábrázolja. A rendező, forgatókönyvíró és szereplőként is megjelenő Orson Welles egy nehéz irodalmi mű jól sikerült feldolgozását készítette el.

Harmat György filmkritikus, filmesztéta. Már bölcsészkari szakdolgozatát is filmről írta (Bergman: Szenvedély). Volt a Magyar Televízió film- és programszerkesztője. 1998-99-ben a Magyar Hírlap filmkritikusa. Szerkesztett, lektorált filmtárgyú könyveket. Színházról is ír. Legjelentősebb publikációs fóruma a Filmvilág (A realizmus csele, Előítélet a börünk alatt – Pasolini, Kizökkentek az időből – Maár Gyula, Ha a szellem szabad stb.), a Filmkultúra (Az erdő mégsem háza a harmóniának – Kézdi-Kovács Zsolt, Ha az élet színjáték – Fassbinder, Ferreri mester meséi, Hópehely, tollpihe, élet és halál – Steve McQueen: Éhség stb.) és a Librarius online kulturális magazin (Robert Wilson ereje stb.). Tanulmánya jelent meg (Godard: hogyan rombol és épít?) a JLG/JLG – Jean-Luc Godard dicsérete, avagy a filmművészet önfelszámolása című kötetben.
További vetítések:
Március 18.: Asghar Farhadi: Nader és Simin – Egy elválás története ((2012)
Április 22.: Federico Fellini: Júlia és a szellemek (1965)
Május 20.: Blake Edwards: Estély habfürdővel (1968)
A filmklubot vezeti: Harmat György filmkritikus
Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő: Votisky László)

2016 február 19

Részletek

Dátum: 2016. 02. 19.
Időpont: 18:00 - 20:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: