VOLTA CINEMATOGRAPH – ÍR FILMKLUB TAKÁCS FERENC VEZETÉSÉVEL

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

VOLTA CINEMATOGRAPH – ÍR FILMKLUB TAKÁCS FERENC VEZETÉSÉVEL

JIM SHERIDAN: THE FIELD / A RÉT
vagy STEPHEN FRIERS: THE SNAPPER / MÉREGZSÁK

A mostani alkalommal az ír film „új hullámának” a kezdeteit vesszük szemügyre. Az áttörést, és a világ filmes köztudatába való betörést Jim Sheridan 1989-es My Left Foot / A ballábam című filmjének hatalmas sikere katalizálta és Neil Jordan filmremeke, az 1992-ben bemutatott The Crying Game / A síró játék erősítette meg. Ennek a két világsikernek a nyomán tanultuk meg ennek a két rendezőnek a nevét, mint ahogy a többieké, Pat O’Connoré, Pat Murphy-é és Cathal Black-é is ekkor vált igazán ismertté.
Jim Sheridan 1990-ben bemutatott filmje, a The Field / A rét ennek a fordulatnak a méltó reprezentánsa. Sajnos, csupán az eredeti, angol nyelvű kópia áll a rendelkezésünkre, és sem angol, sem magyar feliratot nem sikerült felkutatni. Ha az egybegyűltek úgy döntenek, hogy nem vállalkoznak a film megtekintésére, helyette ugyanennek az időszaknak egy remek „para-ír” filmjét, az angol Stephen Frears teljességgel ír szellemű, ír produkcióban és Írországban forgatott vígjátékát, az 1993-ban készült The Snapper-t vetítjük angol felirattal. (A film annak idején Méregzsák címmel ment a magyar mozikban.)

VOLTA CINEMATOGRAPH – ezen a néven nyílt meg 1909. december 20-án az akkor még brit fennhatóság alatt álló Írország első filmszínháza. Egy ekkor már évek óta Triesztben élő ír fiatalember, bizonyos James Joyce üzleti vállalkozása volt, aki a mozi beindítása céljából látogatott haza szülővárosába, Dublinba. Ám az üzlet hamarosan csődbe ment, Joyce eladta a Voltát, és visszatért az akkor még osztrák-magyar Triesztbe.
Hogy később miként alakult James Joyce sorsa, miként lett belőle az Ulysses és a Finnegans Wake írója, a modernista irodalom emblémája és ikonja, ez közismert. Hogy miként vált Írország érdekessé szinte a kezdetektől a film számára, s miként válhatott az utóbbi harmincegynéhány év során Írország, ha nem is filmes nagyhatalommá, de legalábbis középhatalommá a nemzetközi filmvilágban, evvel a kevésbé ismert és elemzett kérdéskörrel foglalkozik hat részes sorozatunk, ír és „para-ír” filmek megtekintésének és megvitatásának a keretében.

Takács Ferenc kritikus, műfordító, irodalomtörténész, a Magyarországi James Joyce Társaság elnöke. Tarján Tamás napjaink hazai irodalomkritikai gondolkodásának egyik legfontosabb mozgatójaként írja le Takács Ferencet. Mint mondja: „Maga a kritikusi mentalitás van a vérében: a kritizálni necesse est. Mégsem kebelezi be sem a vizsgált művet, sem a nála szellemi lakomává váló elemzés olvasóját. Javaslattevő, orientáló véleményalkotásának iránytűje a sok kontextusú függetlenség”
Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2015 március 04

Részletek

Dátum: 2015. 03. 04.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: