XII. ÉSZT HÉT / KETTŐS KÖNYVBEMUTATÓ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

XII. ÉSZT HÉT / KETTŐS KÖNYVBEMUTATÓ

A Magyarországi Észt Intézet, a Gondolat, valamint a Magyar Napló Kiadó, továbbá a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy megjelent

KÄTLIN KALDMAA: IZLANDON NINCSENEK LEPKÉK
és VIIVI LUIK: A BÉKE HETEDIK TAVASZA című kötete
– Jávorszki Bélával Ircsik Vilmos, Kätlin Kaldmaaval Karafiáth Orsolya beszélget –

A 12. Észt Hét dupla könyvbemutatóján Kätlin Kaldmaa legújabb regényéről, az Izlandon nincsenek lepkék, valamint ViiVi Luik A béke hetedik tavasza című könyvéről beszélgetünk.
A kötetek a helyszínen megvásárolhatók lesznek, a beszélgetés után Kätlin Kaldmaa dedikál.

Az Észt Héten mutatkozik be Kätlin Kaldmaa legújabb regénye, az Izlandon nincsenek lepkék Segesdi Móni fordításában. A családi saga Jónsival és Gudrunnal, a ház építőivel kezdődik, és eljut egészen a 21. századig. A család időszámításának kezdőpontja a fjord partján álló fehér ház, melynek lakói nemzedékről nemzedékre szerelembe esnek, tengerre szállnak, járják a hegyeket, vágyakoznak, tűrnek, álmodoznak, hazavárnak, történeteket mesélnek és heringet sóznak. A kis halászfalu életét, miként az egész szigetét is, a föld, víz, levegő és tűz négyessége határozza meg. A mélyen az izlandi hiedelemvilágban gyökerező, mágikus és meseszerű elemekben bővelkedő regény szálai egészen a görög mitológiáig vezetnek.
Kätlin Kaldmaa személyesen is elkíséri új könyvét az Észt Hétre.
ViiVi Luik az egyik legjelentősebb és legismertebb észt írónő, költő, prózaíró, esszéista, akinek antológiákban és folyóiratokban megjelent verseivel és két regényével korábban a magyar olvasók is találkozhattak. 2009-es A béke hetedik tavasza című könyve 2018-ban jelent meg magyar nyelven, Jávorszky Béla fordításában. Luik önéletrajzi ihletésű regénye az XX. század derekán játszódik, főszereplője egy fiatal lány, aki a sztálinizmus kegyetlen időszakában küzd a túlélésért. Az írónő meglepő pszichológiai pontossággal és bravúros művészi színvonalon rajzolja meg a dél-észt parasztság kíméletlen hétköznapjait, miközben meglehetősen emberközpontú marad.
A könyvbemutatón a fordító, Jávorszky Béla is jelen lesz.
A 12. Észt Hét további programjait ITT lehet böngészni.
A belépés díjtalan.

2019 március 26

Részletek

Kedzés: 2019. 03. 26. – 19:00
Vége: 2019. 03. 27. – 00:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: