ZENÉS IRODALMI EST

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ZENÉS IRODALMI EST

ÍRÁS A KÉZFEJEDEN…
Az Eclectica Trió vendége: Képes Gábor
– az est anyagát összeállította: Szathmáry Melinda és Képes Gábor –

„…ülünk sziromhullásban esteledve egy fa alatt
történhetett volna húsz éve is, mert az idő azóta múlatlan haladt
a szél suttogva figyeli a kamaszos zavarában itt maradt tavaszt”
Öröklét és múlandóság. Szerelem és álmodozás. Hűség és csalfaság.
Szent és profán. Korlátosság és végtelenség.
A vers, a hang ÖRÖK.

Estünk fő szövetét Képes Gábor költő (1980) a társadalomban jelen lévő, különböző mélységű és szintű emberi kapcsolatokat – azon belül kiemelten a szerelmet – középpontba állító versei alkotják, kiegészülve Szathmáry Melinda énekes-gitáros-dalszerző versmegzenésítéseivel (pl.. Robert Burns, Pósa Zoltán, Sík Sándor, Weöres Sándor) és külföldi zenei ikonok (Bob Dylan, Leonard Cohen, Joni Mitchell, Simple MInds, The Doors, U2) dalainak átiratával, feldolgozásával.
A fellépőkről:
Képes Gábor (1980-) költő, muzeológus. Eddig három verseskötete jelent meg (Igaz történet, 2000; Az élet egy nagy öröklakás, 2002; Az utcafront és az öregember, 2006). Közel húsz éve publikál verseket, recenziókat különböző irodalmi folyóiratokban, elsősorban az Ezredvégben. Tíz sci-fi tárcanovellája jelent meg a Galaktikában. 2009-ben megalapította a Víziváros elnevezésű Facebook-oldalt, amely az elmúlt években komoly követői tábort elérve, pezsgő életű, a kulturális értékeket hangsúlyozó, lokálpatrióta közösségé vált. Képes Gábor idén „Vízivárosi versek” címmel a Csalogány26 étteremben tartott szerelmes verseiből önálló felolvasóestet.
Eclectica Trió – Az Eclettica együttes 2000-ben alakult trióként, majd két évre rá már hatfős zenekari formában működött. Vezetője Szathmáry Melinda énekes-gitáros, aki többek közt fél évtizeden át volt a Szent Patrik Napi Fesztivál szervezője Budapesten. A kezdeti zenekari repertoár kialakításakor a XVIII.- XX. sz.-i kelta és breton eredetű tradicionális népdalokra, csángó táncdallamokra, keleti énekekre és részben ezekből ihletet merítő saját szerzeményekre egyaránt hangsúly került. Az elmúlt évtizedben a saját szerzemények kaptak nagyobb teret, amely magyar és angol nyelvű versek és népköltések megzenésítését jelentik. Mindez egy progresszívebb, modern, folkos, rockos, és időnként jazzes stíluselemekből táplálkozó előadásmód és hangzásvilág köntösében jelenik meg, amely kezdetektől fogva az együttes jellemzője.
A formációnak eddig négy lemeze jelent meg, a legutóbbi KORSZAKOK címmel  a Gryllus Kiadó gondozásában.
Az Eclectica Trió tagjai:
Szabó Dániel – ír furulya, klarinét, mandolin, buzuki
Szathmáry Melinda – ének, gitár, zenék
Mády Kálmán – különleges ütőhangszerek, billentyűk
Videók:
https://www.youtube.com/watch?v=76n8UElnsy0

 

Belépődíj: 1.200 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2019 október 11

Részletek

Dátum: 2019. 10. 11.
Időpont: 20:00 - 23:00